САЗНАЈТЕ НЕШТО ВИШЕ О НАМА

29. и 30. марта наша школа је учествовала на Сајму Образовања и запошљавања. Представили смо нашу школу на тај начин што су ученици делили посетиоцима поруке које су сами направили - написане у QR коду. Чланови Coding Club-а су презентовали рад Micro:bit уређаја: компас, бројач корака, мерач температуре, љубавни метар и изазвали су велику пажњу међу постиоцима и другим излагачима.

 

У петак, 16.03.2018.године одржaн је шести по реду Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији, ,ДАЈ(Т)Е СЕ НА ЗНАЊЕ”. Чланови секције Хокус-покус имали су прилику да погледају бројне експерименте, изложбе, презентације као и да се укључе у рад радионица. Паралелно са тим активностима одржан је стручни скуп за све заинтеросоване наставнике и посетиоце ,,Како школа излази у сусрет потребама модерног доба”. На том стручном скупу наша колегиница Биљана Живковић презентовала је свој рад НОВИ МОДЕЛ НАСТАВЕ „ЛЕЊИ УЧИТЕЉ“.

 

У четвртак, 22.2.2018. године у основној школи Бранислав Нушић у Београду организован је скуп поводом почетка реализације активности на нивоу школа у оквиру пилот пројекта „Школе за 21. век "British Council-a , којем су присуствовали представници свих десет школа из Србије. Пристунима су се обратили Др. Саша Стојановић, Помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци, Денис Киф, Амбасадор Велике Британије, Клер Сирс и Директорка British Council-a за Западни Балкан. Представници наше школе на овом догађају били су: директор школе Бојан Конатар и чланови тима, који су прошли обуку, „Школе за 21. век", Сузана Тасић и Биљана Живковић. Присутни су били у прилици да присуствују демонстрацији рада са Micro:bit уређајима који су овом приликом преузети. Цео догађај пропратили су медији.

 

Школе за 21. век је регионални програм подршке за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана како би својим ученицима омогућиле да стекну вештине које су од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. века.

Програм "Школе за 21. век" има за циљ пружање  подршке школама учесницама, истичући потребе школских лидера, наставника и самих ђака. Овим програмом су обухваћене све основне школе широм Западног Балкана, а усмерен је на  ученикe узраста од 10 до 14 година.

Све основне школе из Србије, како приватне тако и државне, биле су позване да се прикључе овом програму. Први корак је био да се попуни образац за онлајн пријаву до 30. 11. 2017. године. Комисија састављена од представника British Council-a  и  Министарства просвете, науке и технолошког развоја  их је оценила и одабрала десет првопласираних школа које ће учествовати у овом програму.

Непосредно након завршетка процеса селекције, директори школа и наставници из сваке од десет одабраних школа, међу којима је и наша школа, прошле су кроз обуку како би уврстили две кључне вештине (Критичко размишљање и решавање проблема и Дигиталне вештине) у процес учења код ђака. Такође, свака од ових школа добиће по 30 Micro:bit рачунара које је могуће кодирати, као и обуку за њихову примену у процесу учења.

У складу са променама на националном нивоу у образовним политикама и развоју нових образовних стандарда, креирани програм подршке за основне школе широм региона, како би се упознали са иновативном методиком наставе и унапредили дигиталне вештине младих људи. Овај програм се спроводи паралелно са општим наставним планом и програмом у циљу развоја вештина као што су дигиталне вештине, вештине решавања проблема и критичког размишљања, које су ученицима неопходне за успешну каријеру на радном месту или за наставак образовања.

Тим наше школе, који прошао овај програм  и чији је задатак да врши дисеминацију пројекта у школи и умрежавање са другим школама, чине следeћи наставници:

Мирјана Петровић, наставник математике и информетике

Драган Раковић, наставник технике и технологије,

Светлана Николић, наставник физике и информатике

Гордана Стевановић, наставник математике

Јелена Николић, наставник математике

Сузана Тасић, наставник разредне наставе

Биљана Живковић, настаник физике

Александар Банковић, библиотекар, медијатекар


 

Традиционално, као и сваке године, чланови еколошке и етно секције су 05.01.2018. год. ишли по Бадњак. Наставнице биологије и историје су са ученицима у шуми разговарале о значају одласка по Бадњак. Исечени Бадњак су ученици унелеи у школу, а затим су своје Бадњаке однели кућама.

 

1.12.2017. у нашој школи по пети пут, обележен је Дан физике, у оквиру кога је организована изложба постера и приказ новог модела наставе. Изложбу постера и демонстрациjу експеримената организовалe су наставнице физике Биљана Живковић и Светлана Николић. Постери су настали као резултат групног рада на часовима редовне наставе а демонстратори су били ученици шестог разреда. Посебну пажњу ученика млађих разреда привукли су експерименти, па су неке од њих и сами испробали. Овакве активности могу довести до приближавања физичких појмова ученицима млађег узраста, док у исто време дају прилику старијим ученицима да своја знања примене уз усавршавање вештина комуникације. Приказ новог модела наставе „Лењи учитељ“ , приремила је наставница физике Биљана Живковић , уз асистенцију „гостујућих стручњака“ ученика шестог разреда. А то су били: Ирина Очишник, Вања Видојевић, Коља Васиљевић, Мартина Златановић, Павле Васиљевић, Алекса Јелић, Уна Миловановић, Богдан Ђекић, Дарио Агатоновић и Лазар Стефановић. Сваки предан учитељ сматра да у обављању учитељског посла морамо да радимо све што је потребно како бисмо из својих ученика извукли оно најбоље! Ако учитељи раде “све што је потребно“, шта преостаје ученицима? Модел наставе „Лењи учитељ“ нам даје идеје како да наши ученици буду више укључени у процес учења и на тај начин науче више, када их подучавамо мање.

 

У недељу, 10.12.2017. године ученици наше школе учествовали су на Другом фестивалу еко-представа "Црвено, позор (иште), зелено“, у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР). Том приликом публици су се представили представом "МИСИЈА ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ“. Ученици су чланови драмске секције, похађају трећи разред и са великом жељом и вољом су учествовали у свим припремама за наступ, учесталим пробама и свим активностима везаним за представу. Такође, у припремама су нам се придружиле и у представи учествовале и две ученице другог разреда. У пријатној атмосфери, из дана у дан, ученици су давали све од себе, уживали и трудили се да буду што бољи глумци, у чему су и успели. Наши мали-велики глумци ђаци су одељења III/2 и то: Алекса Ђурђевић, Никола Петровић, Николета Луковић, Ева Радисављевић, Петра Гаљак, Софија Гаљак, Катарина Гаљак, Реља Мијушковић, Нађа Николић. Такође, део екипе чинили су и ученици одељења III/1 и то: Давид Петковић, Тодор Обрадовић, Марта Петровић, Анита Јездић, Теа Стоиловић, Давид Мићић. Ученице одељења II/1, учеснице представе су Лена Милошевић и Марта Бајовић. Наш специјални музички гост, који је певао песму ,,Химна за нашу планету“, био је Павле Васиљевић, ученик одељења III/3. У еколошкој борби, ,,зелени“ су се борили против ,,сивих“ са жељом да публици дочарају колико је важно да планету сачувамо и заштитимо од загађења. Са јасном еколошком поруком ученици су веома успешно представили своју школу и показали колико су одговорни, вредни, свесни својих улога не само у представи, већ и у реалном животу. Све похвале за учешће, као и захвалницу од удружења ,,ЦЕООР“ добили су и подједнако је заслужили сви учесници. Било је задовољство радити на овој представи са ђацима, а с обзиром да је ово наш први корак, планирамо будуће наступе и надамо се победе. Уз подршку колегиница Емине Златар, Сузане Тасић и Ерене Митровић, које су своје ђаке укључиле у представу, на сцени је било 19 ђака на које смо школа и ја веома поносни, као и њихове учитељице. Планирано је да се представа изведе у школи за све ученике млађих разреда у наредном периоду, а на сликама се види атмосфера са самог наступа.

 

Дана 20. 11. 2017. ученици наше школе Лука Станковић, Мина Радовановић и Сара Алексић посетили су Народну скупштину поводом Светског дана детета. Ученици су заједно са својим вршњацима учествовали и раду седнице у којој су партиципирали ученици од 12 до 18 година. Тема седнице је било насиље према деци и препоруке које су деца дала члановима Анкетног одбора за права деце, диретктору Полиције, Министру за рад, социјална и борачка питања, министарки без портфеља Славици Ђукић Дејановић и бројним државним секретарима. Седници је присуствовао и генерални директор UNICEF-a.


 

Учитељице IV разреда, 15 ученика IV разреда, психолог и педагог посетили су предшколце у Вртићу „ Невен“. 13. 11 2017. Посета је планирана у оквиру Дечје недеље, као и акција прикупљања играчака које су наши ученици поклонили предшколцима. Посета је уприличена на Међународни дан љубазности, а предшколци су заједно са старијим друговима учествовали у радионици.

 

У петак, 1.11.2017. год. ученици трећег и четвртог разреда су у Дечјем позоришту одгледали представу ,,Принцезин рођендан“. Ово је прича о крају детињства и почетку сазревања. Прича о претварању једног детета у грубо, дволично, цинично створење. Прича која нам буди сазнање о томе колико су важне духовне и моралне вредности у животу. За дечију душу је важно да добије искрену и чисту љубав као и слободу да се понаша природно и да може да исказује своја осећања.Поруку коју нам шаље је да никада не заборавимо да се деца, растући, претварају у одраз оних у чијем су окружењу одрастали.

 

Ученици наше школе учествовали су у светској манифестацији "Недеља програмирања". Недеља програмирања је покрет који промовише програмирање односно креирање путем кодирања и покренута је 2013.године откада је великом брзином постала популарна у целом свету. У 2016. години, широм европског континента било је организовано 23000 догађаја са 970000 учесника из 46 земаља. Више можете сазнати на сајту http://codeweek.eu/

 

Поводом обележавања Светског дана заштите животиња, 5. октобра, чланови еколошке секције су направили пано о заштићеним врстама, Постављене су слике и текстуални материјал о угроженим и заштићеним врстама животиња. Идеја овог дана је истицање важности животињског света и препознавање позитивног утицаја које животиње имају на наше животе.

 

Чланови еколошке секције и наставнице Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић, посетили су 8.9.2017.год. 14.Шумадијски сајам пољопривреде. На сајму је било преко сто излагача из свих области пољопривреде. Еколози су обишли изложбе воћа, ситних животиња, свиња, оваца, крава, коња. Такође су видели изложбу традиционалних заната и домаце радиности.