У четвртак 11.маја 2017. године је у просторијама Црвеног крста постављена изложба Хуманизам у дечјем стваралаштвуса награђеним и похваљеним радовима ученика који су учествовали на конкурсима које је реализовао Црвени крст,.
Међу изабраним радовима нашли су се и радови ученика наше школе и то:
награђен је рад Исидоре Грујић IV1  учитељице Слађане Ђукановић, а  похваљени су радови: Анђелије Вујовић, Лене Милошевић, Вука Николића, Петра Михаиловића, Нађе Шорак и Луке Мандића I1 учитељице Сузане Тасић, Николе Петровића II2 учитељице Јасмине Љубисављвић и Александре Костадиновић и рад Тамаре Влашковић V5 наставника Ивана Марјановића.

Свечаној изложби, уручењу награда и захвалница присуствовали су поменути ученици са својим родитељима и учитељима.

Том приликом је и школа добила Захвалницуза сарадњу и подршку у реализовању свих активности које промовише Црвени крст.

 

Oве године одржан је  XXXV Републички семинар о настави физике у хотелу "Слобода" у Шапцу од 11. до 13. маја 2017. године
Програм Семинара је обухватао позивна предавања, угледне часове, усмена излагања, постер секцију, радионице. Традиционално, семинар су  пратиле изложбе наставних средстава, уџбеника и књига из физике. У току семинара одржаане су седнице Савета Одељења ДФС за основно и средње образовање, као и  Скупштина Друштва физичара Србије. Одржаан је и округли сто на тему Домети стручног усавршавања наставника.

Наша колегиница, Биљана Живковић, учествовала је у раду семинара као аутор и предавач:

Пример добре праксе- Рад при истезању еластичне опруге

1Биљана Живковић, 2Ивана Круљ
1ОШ „Вук Стефановић Караџић“, Чегарска 3, Крагујевац
2Висока школа примењених струковних студија, Филипа Филиповића 20, Врањe

Могућности сарадње ученика и наставника: eTwinning и Еразмус+ програми мобилности

Јелена Радовановић1, Биљана Живковић2, Ремзо Дестовић3
1Основна школа „Слободан Секулић“ Ужице; 2Основна школа „Вук Стефановић Караџић“ Крагујевац; 3Основна школа „Јован Јовановић Змај“Нови Пазар

 

 

У Крагујевцу је у периоду од 9. до 12. маја 2017. године одржан 19. Међународни луткарски фестивал "Златна Искра". Ученици другог разреда су у четвртак 11. маја 2017. године у 12:00 часова у Књажевско-српском театару одгледали представу ЏЕЛСОМИНО У ЗЕМЉИ ЛАЖИ у извођењу Државног луткарског позоришта Стара Загора из Бугарске.

 

У оквиру сарадње са обдаништем ''Невен'' реализован је, по први пут, родитељски састанак за предшколску групу. Састанку су присуствовали родитељи из три предшколске групе, васпитачи, учитељице које од септембра преузимају прваке: Виолета Стошић, Љиљана Милић, Љиљана Цатић, Слађана Ђукановић и Ирена Симовић и педагог Јасмина Цветић. Поред презентације рада школе родитељи су упознати и са процедурама уписа и тестирања, а указано им је и на које начине могу полако припремати децу за важан догађај у животу који им предстоји.

 

У четвртак, 06. априла 2017. године, одржано је предавање ''Промене у пубертету'' за девојчице 6. разреда. Предавач је била др Јелена Николић а предавању је присуствовало 45 девојчица.

 

У четвртак, 30.03.2017. године  ученици  трећег  и четвртог   разреда  су посетили  Дечје  позориште.  Одгледали  су  представу   ,,Јан Бибијан”
Представа је научнофантастичног жанра.
Невероватни доживљаји једног дечака  Јана Бибијана. Неочекивани обрти говоре о несташном дечаку и његовој авантури, о необичном пријатељству са Паволчићем Фјуом, о лепој девојци коју је зли чаробњак Мирилај претворио у птицу, као и о тајнама подземног света у коме владају  ћаволи.

Поучна прича о одрастању, разумевању и емоционалном сазревању.

 

У понедељак, 27.марта 2017. године, одржано је предавање ''Репродуктивно здравље'' за представнике одељења 7. И 8. разреда. Предавач је била медицинска сестра из Саветовалишта за младе, а предавању је присуствовало 35 ученика.

 

                 У  четвртак, 23.03.2017. године  ученици  првог и другог   разреда  су посетили  Дечје  позориште.  Одгледали  су  представу ,,Кроки и пријатељи“. 

Кроки је крокодил, који живи у кући на ивици шуме. Његов пријатељ зец Тине, веверица Мица, дивља свиња Павле и сова Урша, често га посећују. Кроки није обичан крокодил, он не воли пливање у реци, воли слаткише и чоколаду и сакупља старе ствари.
,,Кроки и пријатељи“ је прича о пријатељству и односу према стварима и природи. Она открива нежне односе и искрена осећања.

 

Ученици седмог разреда су са наставницом биологије Тањом Миладиновић, дана 24.03.2017. год. присуствовали трибини у просторијама Црвеног крста. Трибина је била посвећена обележавању Светског дана борбе против туберкулозе, а предавач је била прим. др. Владана Милошковић. Ученици су добили адекватан материјал и знање које ће пренети осталим ученицима у школи.

 

22. марта 2017. године у школи је одржана обука за професоре разредне наставе под називом ,,Покренимо нашу децу“. Наиме, циљ обуке је била едукација учитеља за примену свакодневног физичког вежбања, кроз различите моделе вежбања и активности. Обуку је одржала Јасмина Љубисављевић, која је уједно и координатор пилот пројекта ,,Покренимо нашу децу“, на нивоу школе, а која је претходно била на обуци у организацији креатора истоименог пројекта, под покровитељством и подршком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Aqua vive i SSPFVS-a. У оквиру пројекта учитељи су упознати са могућностима спровођења физичког вежбања, кроз примену различитих облика вежби обликовања, без и са коришћењем разноврсних средстава, елементарним играма у складу са одређеним годишњим добом у току школске године, као и условима рада уопште, у учионици, фискултурној сали или на отвореном. Тако ће у будуће сваког дана учитељи са својим ученицима, не само у оквиру часова физичког васпитања, већ и на другим часовима, свакодневно спроводити петнаестоминутно вежбање, како би се радило на корекцији деформитета, попут гојазности, неправилног држања, равних стопала и слично, а све то кроз Модел 1: Весела столица, Причам ти причу, Здрава стопалца, Разиграна палица или Модел 2: Музичка гимнастика, Плеши и заледи се или пак кроз Модел 3: Јесење, Зимске или Пролећне играрије. Сви учитељи добили су плакате и водич, који ће њима и ученицима служити као смернице у раду, као и образац за евиденцију спровођења различитих видова вежбања. Уколико се покаже као применљив и користан, сам пројекат постаће део Годишњег плана рада школе и имплементирати се у Школски програм од наредне школске године, у свим школама на нивоу Србије. Циљ је спречити деформитете у млађем школском узрасту, када за то још постоји могућност. У реализацију пројекта су се од 23. марта 2017, активно укључили сви учитељи школе, а циљ је такође укључити и родитеље, информисати их о могућностима рада, вежбања и превенције код куће, како би процес био континуиран, самим тим и потпунији и успешнији. За више информација родитељи могу посетити сајт www.aquaviva.rs.

 

Дана 17. марта 2017. године чланови еколошке секције и наставница биологије Тања Миладиновић посетили су Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији. Ученици су посматрали презентације, извођење огледа, а неке су и сами извели.

 

У петак 17. мартa 2017. у Првој крагујевачкој гимназији одржан је фестивалу науке „Дај(т)е се на знање“. У оквиру фестивала приказани су бројни експерименти, одржано низ радионица, турнир у програмирању робота, округли сто на тему "У сусрет потребама и интересима даровитих ученика“. На крају фестивала приказан перформанс ,,Периодни систем елемената “ . Ученици наше школе, чланови секције Хокус-покус: Јована Петровић, Аница Лукић, Јелена Милошевић, Викторија Јотовић, Тијана Станојевић и Лазар Гачић су посетиоцима фестивала испричали причу У СВЕТУ СВЕТЛОСТИ И БОЈА изводећи стварне и виртуалне експерименте.

 

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање запослених у образовању Крагујевац, у уторак 14.03.2017.године, изведена је радионица поводом обележавања дана броја 𝝅, за ученике и наставнике физике и математике из четири крагујевачке основне школе: Вук Стефановић Краџић, Светозар Марковић, Милутин и Драгиња Тодоровић и Мирко Јовановић. Ауторке и реализаторке радионице биле су Ана Марковић, професор физике у Првој крагујевачкој гимназији и Биљана Живковић, професор физике у ОШ ,,Вук Стефановић Караџић’’. Циљ радионице је био да се укаже на потребу интегрисаног приступа у настави физике и математике. Учесници радионице су, после Историјског осврта на дан броја 𝝅, решавали неколико експерименталних проблемских задатака у вези са одређивањем броја 𝝅. Овакав приступ би наставу математике и физике учинити квалитетнијом и занимљивијом при чему се математика користи као алат за решавање проблема из физике. Ниједан број, симбол или ознака нису побудили толико интересовање колико чувени број 𝝅 (Пи). Његова приближна вредност износи 3,14159 и представља однос обима и пречника круга. Има бесконачан број децимала, чијим израчунавањем су се бавили математичари још од античке Грчке до данашњих дана. Данас се зна да број спада у групу ирационалних бројева, и његова вредност је заокружена на 64 децимале: 𝝅 ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 Познато је да је први пут физичар Лари Шо 1988. године почео да обележава дан броја . Од 2009. године, сваког 14-ог марта се обележава тај дан, који је посвећен популаризације математике у целом свету.

 

 

У уторак, 7. марта учитељи и наставници школе присуствовали су трибини у организацији Центра за стручно усавршавање под називом ,,Заштита деце и јачање опште безбедности, како у стварном, тако и у виртуелном свету друштвених мрежа“. Наиме, трибини су присуствовали чланови школског Тима за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања: Сузана Миловановић, Сузана Тасић, Јасмина Љубисављевић, учитељице Емина Златар, Слађана Ђукановић, Љиљана Цатић, Јелена Рафаиловић, Ерена Митровић, наставница енглеског језика Гордана Видовић, као и ученици, чланови ђачког парламента. Кроз едукацију се могло сазнати које све опасности прете деци, малолетним лицима, али и одраслима кроз активно коришћење различитих форми друштвених мрежа. Основа трибине била је на конкретним, реалним примерима, причама кроз које се јасно шаље порука на шта све треба обратити пажњу и колико је важно бити сарадник свом детету, али и ученику у коришћењу савремених технологија у комуникацији, забави, слободном времену. Циљ трибине је подићи свест како наставника, тако и ученика о савременим опасностима и проблемима са којима се све чешће сусреће омаладина, као и ширење едукације на нивоу школе, међу наставницима и ученицима.

 

У суботу 25. фебруара 2017. године Добровољно давање крви је од непроцењивог значаја за живот људи, којима је крв неопходна или у лечењу или приликом повреда. То је једна од ретких течности која не може да се направи вештачким путем, већ се даје трансфузијом и надокнађује сопственим организмом. Тим поводом је у суботу 25. фебруара 2017. године у просторијама наше школе спроведена друга по реду Акција добровољног давања крви. Акцији се одазвало 16 добровољних давалаца, од којих је крв дало 14. У то име похваљујемо ученике и наставнике чији су родитељи, рођаци или комшије дошли по њиховом позиву и добровољно дали крв. То су:

Сергеј Станковић и Косовац Саша III5 - учитељица Гордана Николић
Петронијевић Мартин и Ђорђевић Ана I4 -учитељица Ирена Ђорђевић
Петронијевић Теодора и Ђорђевић Јована V4 - разредни старешина Радмила Шиљковић
Ракоњац Немања III4 - учитељица Марија Вукојевић
Ракоњац Николина II5 - учитељица Милица Милошевић
Петровић Јана II1 и Марта II1 - учитељица Емина Златар
Анђелија Марашевић - предшколац
Ева Радисављевић II2 - учитељица Јасмина Љубисављевић
Станић Тамара IV5 - учитељица Ирена Симовић
Станић Нађа II4 - учитељица Сузана Миловановић
Марија Гајић VI4- разредни старешина Тања Миладиновић
Филип Љубисављевић III3- учитељица Весна Живановић
Станић Никола II3 - учитељица Ерена Митровић
Станић Николина VI3 - разредни старешина Иван Станојевић
Тодоровић Ненад, Димитријевски Ненад, Саша Мијаиловић – учитељица Слађана Ђукановић.
Анђелија Марашевић предшколац.
Овом приликом се захваљујемо свим разредним старешинама и ученицима који су својим ангажовањем промовисали ову од непроцењивог значаја важну акцију.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама Тањом Миладиновић и Сањом Срејић 5. јануара 2017. године ишли у шуму по бадњак. У правој зимској идили ученици су одсекли бадњаке за своје домове и за школу. Ова традиционална зимска шетња шетња се завршиле уношењем бадњака у школу.

 

Дана 27.12.2016. године директор школе, педагог, учитељи и ученици садашњег четвртог разреда посетили су обданиште ,,Невен“. Том приликом поклонили су обданишту и његовим полазницима играчке прикупљене од стране ученика школе ,,Вук Стефановић Караџић“, што је пракса наше школе више година уназад. Срдачно су нас дочекали и угостили. У пријатној атмосфери предшколци и наши ђаци су учествовали у заједничкој изради украса у оквиру радионице. Резултат заједничког, креативног рада били су прелепи новогодишњи украси, којим су потом окитили јелку у просторијама вртића. На обострано задовољство све је протекло у пријатној, дружељубивој атмосфери и дивном дружењу и сарадњи.

 

 

Видео писмо из Москве

 

Погледајте снимак представе "Новогодишња бајка"

 

У суботу, 24. децембра 2016. године у нашој школи је одржан ''Новогодишњи вашарчић''. У организацији и реализацији учествовало је преко 550 ученика и 49 наставника у 26 продајних поставки. Циљ нам је био промоција дечијег стваралаштва као и рад на унапређивању сарадње са родитељима. ''Новогодишњи вашарчић'' је, уједно, део активности у оквиру одрживости пројекта ''Предузетничка педагогија – предузетна деца''. Новац прикупљен од продаје производа намењен је набавци наставних средстава.

Учесници:

• Ученици 4/1 и 4/2 са учитељицама Слађаном Ђукановић и Љиљаном Цатић

• Ученици 2/1, 3/1 и 4/3 са учитељицама Емином Златар, Јеленом Рафаиловић и Виолетом Стошић

• Ученици 2/2 су са учитељицама Јасмином Љубисављевић и Александром Костадиновић

• Ученици 1/2 са учитељицама Слађаном Милошевић и Лепосавом Стевановић

• Ученици 6/1 са наставницом Катарином Туцаковић

• Ученици 3/5, 4/4 и 1/5 са учитељицама Маријом Вукојевић, Љиљаном Милић и Весном Михајловић Јевтић

• Ученици 3/5 са учитељицом Иреном Симовић

• Ученици 1/1 и 3/3 са учитељицама Сузаном Тасић и Весном Живановић

• Ученици из Трмбаса и Букоровца са учитељицама Биљаном Николић, Кристином Стојановић и Тином Обрадовић

• Ученици 7/5, 8/4 и 8/5 са наставницама Иваном Искреновић, Зорицом Петровић, Јеленом Миковић и Горданом Видовић

• Ученици 2/5 са учитељицом Милицом Милошевић и педагогом Јасмином Цветић

• Ученици 1/4 са учитељицом Иреном Ђорђевић

• Ученици 2/4 и 3/5 са учитељицама Сузаном Миловановић и Горданом Николић

• Ученици старијих разреда са наставницама Слађаном Стоиљковић и Вером Маринковић

• Ученици 6/2 и 6/3 са наставницима Зорицом Ђорђевић и Иваном Станојевићем

• Ученици 6/2 са наставницом Лидијом Јевтић

• Ученици 7/1 са наставником Ненадом Филиповићем

• Ученици 3/2 са учитељицом Горданом Марковић

• Ученици 8/3 са наставницама Горданом Стевановић и Светланом Николић

• Ученици 5/1 и 8/1 са наставницама Јеленом Николић и Невенком Спасојевић

• Ученици 5/3 са наставницима Драганом Раковићем, Миланом Птровићем и Александром Банковићем

• Ученици 7/4 и 8/2 са наставницама Сањом Срејић и Марином Катанић

• Ученици 5/4 и 6/4 са наставницама Радмилом Шиљковић и Тањом Миладиновић

• Ученици 1/3 са учитељицом Сузаном Сунајко Јовић

• Ученици старијих разреда са наставником Иваном Марјановићем

• Чланови ''Ђачког парламента'' са психологом Мирјаном Милосављевић

 

12.12.2016. у нашој школи је обележен као Дан физике у оквиру кога је организована изложба постера и приказ стручног рада. Изложбу постера и демонстрациjу експеримената организовала је наставница Биљана Живковић. Демонстратори су били ученици шестог разреда. Постери су настали као резултат групног рада на часовима редовне наставе.

 

Приказ рада „Када порастем бићу метеролог“, приредиле су наставница физике Биљана Живковић и учитељица Сузана Тасић, уз асистенцију ученика осмог разреда Луке Сарића и Алексе Марића. Рад представља пример добре праксе са Сабора учитеља, Београд 2016. и део је пројекта Кутак за климатске елементе на еTwinning порталу. У оквиру овог пројекта успостављена је сарадња између школа „Слободан Секулић“ , Ужице и „Алекса Дејовић“, Севејно, у којима физику предаје Јелена Радовановић, са нашом школом. Ово је такође пример позитивног искуства сарадње наставника физике са учитељима, при чему је наставни садржај реализован кроз вршњачко учење. Овакве активности могу довести до приближавања физичких појмова ученицима млађег узраста, док у исто време дају прилику старијим ученицима да своја знања примене и утврде уз усавршавање вештина комуникације.

 

У просторијама Црвеног крста 5. децембра 2016. године је приређена изложба награђених ликовних радова ученика основних и срењих школа за идејно решење новогодишњих честитки.

Из наше школе награђено је четири ученика и то: ученик Борис Ђорђевић III1 ученик учитељице Јелене Рафаиловић, добио је награду и његова честитка је штампана, а ученици Сава Луковић I 2 (учитељица Слађана Милошевић) , Милош Ђорђевић II1 (учитељица Емина Златар) и Исидора Грујић IV 1 (учитељица Слађана Ђукановић), добили су захвалнице, јер су им радови ушли у ужи избор. Свечаном уручивању награда и захвалница приуствовали су награђени ученици са својим учитељицама и родитељима.

 

Двадесеторо ученика наше школе, присуствовало је 14.11.2016. године радионици коју су чланови групе Ц- 31 организовали у музеју 21. октобар, а у пратњи наставника Сање Срејић и Николе Ненковића. Концепт радионице био је да се полазећи од локалног историјског наслеђа Другог светског рата као основе за учење о људским правима, покрене дијалог о актуелним питањима дискриминације и кршења права са којима се деца свакодневно суочавају, у вршњачкој групи, школи, заједници. Радионица представља полазну тачку целокупног пројекта чији је циљ да допринесе осетљивости на неправду, саосећању са онима који су изложени дискриминацији и тежњи деце да дају свој допринос превазилажењу дискриминације и промоцији људских права.

 

Као и свих претходних година почев од 2008., наставници и ученици наше школе учествују у реализацији пројекта „Музеј прошлости за будућност“, чији су аутори педагог Маша Аврамовић и историчар Александара Стаменковић у оквиру организације C31 ( Центар за развој културе дечјих права). Централни део пројекта представља поменути пројекат који се спроводи у музеју 21.октобар а праћен је и низом других активности попут Time travel догађаја „Манифест за будућност“, школских пројеката радионица, семинара и конференција намењених ученицима и наставницима. И ове године 20 ученика наше школе имаће прилику да прође радионице и све остале активности предвиђене овим пројектом. Тим поводом је 7.11.2016. године, одржан састанак у ОШ“Светозар Марковић“, коме су присуствовали наставница историје Сања Срејић и наставник српског језика Никола Ненковић. У оквиру четвртог циклуса едукативног програма планиране су: • Радионице у Музеју 21. октобар, у периоду од 14- 19. новембра, у којима ће учествовати око 150 ученика и 20 наставника. • Семинар о најуспешнијим образовним праксама и методама учења о људским правима и толеранцији које се примењују у школама у Шведској, намењен наставницима који су узели учешћа у пројекту, а који би водиле колеге из Raoul Wallenberg Academy из Шведске. • Радионица радног назива „ Право на слободу изражавања“ која има за циљ да припреми ученике за разговор са амбасадором Краљевине Шведске у Београду, њ.е Јаном Лундином који ће 08. децембра посетити Крагујевац. • Учешће у међународном пројекту „Коцка људских права“који ће се уз подршку Амбасаде Шведске, а у оквиру поменутог пројекта реализовати у Србији (Крагујевац и Београд) у другом полугодишту.

 

Трибинa – Разматрања разлога који би водили реформи осмогодишње основне школе Академијски oдбор за образовање Српске академије наука и уметности организoвао је Трибину Разматрања разлога који би водили реформи осмогодишње основне школе, која је одржана 3. новембра, 2016. године у Београду. Позиву Српске академије наука и уметности одазвали су се наше колеге Бранислав Јовановић (Школска управа), Ана Марковић (Прва крагујевачка гимназија) и Биљана Живковић (ОШ “Вук Стефановић Караџић“) и наступили са заједичким излагањем: Преиспитивање постојећих и уочавање нових фактора кључних за утицај на промене у основној школи У свом излагању заступали су став да квалитет образовања и у образовању се много више постиже иновативним него структуралним променама. Носиоци иновативних промена су наставници, наставници који прате нове трендове...

На предлог начелника Школске управе, Горана Јоксимовића, исти рад је изложен 7.новембра 2016. године на Колегијуму Школске управе.

 

У сарадњи са Удружењем за развој младих ,,Интерактив“, Тим за заштиту деце од занемаривања, насиља и злостављања организовао је акцију и едукацију ученика млађих разреда о безбедности у саобраћају. Наиме, ученици Друге техничке школе, а на иницијативу удружења ,,Интерактив“, спровели су едукацију ученика у трајању од једног школског часа, на којој су према организованом и планираном времену ученике упознали са најважнијим правилима понашања у саобраћају, како би ученици у истом били безбедни. Такође, акценат је био на понашању пешака, бициклиста, чију улогу ученици најчешће имају у саобраћају. Скренута је пажња на неке од најбитнијих саобраћајних знакова, у смислу њиховог значења и намене. Извршена је и симулација појединих ситуација у саобраћају, као и начин правилног, односно неправилног реаговања, када се нађемо у истој. Ученици су били веома заинтересовани и пажљиви. Едукација је рађена истовремено са по два одељења, у комбинацији 1. и 2., односно 3. и 4. разред у обе смене. Ученицима је посебно било интересантно то што су могли да виде реалне знакове, опрему, као и да изнесу своја претходна знања и сазнају нешто ново кроз сарадњу и комуникацију са едукаторима. Како је акција успешно спроведена, на обострано задовољство, школа је добила захвалницу од стране удружења, као симбол успешне садашње, а надамо се и будуће сарадње.

 

Наставница биологије Тања Миладиновић и ученици Андрија Влашковић VI4 и Матеја Влашковић VI4, 6. новембра 2016. године су присуствовали у Научном клубу ЦСУ Крагујевац, радионици у оквиру пројекта „Орнитолошки школски клубови“. Друштво за заштиту и пручавање птица Србије организовало је предавање о птицама (истраживање и заштита, значај и методологија пописа птица). Затим су ученици у оквиру радионице имали практичан рад – прављење кућица, хранилица и појилица за птице. Направљена кућица ће после фарбања и лакирања бити постављена у школском дворишту.

 

Чланови еколошке секције и наставнице биологије Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић су током октобра 2016. Године организовали прикупљање фотографија кућних љубимаца. Ученици су фотографије и најважније податке о својим љубимцима преточили у плакате. Плакати су постављени на пано у холу школе. Ова активност чланова еколошке секције је организована поводом обележавања Светског дана заштите животиња.

 

Ученици наше школе учествовали су у светској манифестацији "Недеља програмирања", која је одржана од 17. до 21. октобра.

Недеља програмирања је покрет који промовише програмирање односно креирање путем кодирања и покренута је 2013.године откада је великом брзином постала популарна у целом свету а само 2015.године 46 земаља је узело учешће у ЕУ Недељи кодирања- све ЕУ земље чланице плус Исланд, Норвешка, Швајцарска, Албанија, Македонија, Србија, Турска, Аустралија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Кина, Јужна Кореја, Молдавија, Мароко, Тајван, Тунис, Украјина и Сједињене Америчке државе.

Заинтересовани ученици су правили своје прве програме у платформи "Scratch" и учили појам алгоритма и начин алгоритамског размишљања користећи "Code". Више можете сазнати на сајту http://codeweek.eu/

 

У оквиру ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ организован је одлазак наших ученика у позориште. У понедељак, 17.10.2016. год. ученици трећег и четвртог разреда у Дечјем позоришту су одгледали представу ,,Басне из сенке“. У режији Бисерке Колевске, глумци Дарија Нешић, Миломир Ракић, Милош Миловановић и Владимир Ђоковић, због брзог мењања кадрова, донели су представу на веома интересантан начин, близак деци.

 

Први српско-руски фестивал школских театара, одржан 15.10.2016., организовао је Центар за младе „Школа мира”, у партнерству са седам основних школа из Крагујевца и околних села: „Светозар Марковић”, „21. октобар”, „Вук Стефановић Караџић”, „Свети Сава”, „Прота Стеван Поповић” из Чумића, „19. октобар” из Маршића и „Милоје Симовић” из Драгобраће. Гости су допутовали из Русије – Велика московска школа (1862) са својим ученичким театром „Сазвежђе”, чије представе режира позната руска глумица Јелена Антонова. У склопу фестивала одржана је и образовна радионица за учитеље и наставнике на тему како радити са децом у школском позоришту. Договорено је и да крагујевачки основци који су учествовали у овом пројекту на пролеће буду гости Фестивала школских театара у Москви „Пушкиново пролеће”. Учествујући у овом значајном културном пројекту, просветни радници Шумадије су имали важан циљ – да се културом и театром боре против погубних утицаја штетних медијских садржаја којима су деца свакодневно изложена. Наша школа представила се представом „Вашар у Тополи“ . Учествовало је 17 ученика одељења IV/3 са учитељицама Виолетом Стошић и Емином Златар.

 

У недељу 2. октобра је одржана Трка за срећније детињство. Трку је подржало и 10-так ученика наше школе од првог до четвртог разреда са којима је била и учитељица Слађана Ђукановић. Ученик наше школе Душан Крстић VIII разред је освојио прво место у категорији ученика од петог до осмог разреда.

Циљ трке није само победа већ самим учешћем се показује неговање хуманих вредности које промовише Црвени крст. Наша школа подржава хумане вредности реализујући све акције које предлаже Црвени крст, једна од њих је и куповина стартних бројева. Сви ученици су купили стартне бројеве, јер се њиховом куповином обезбеђују средства како за наше ученике којима је помоћ потребна, тако и за осталу децу на нивоу града.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Тањом Миладиновић и Зорицом Ђорђевић 1.10.2016. године посетили Еко парк Илина вода. Обишли су животиње , хранили их, мазили и на тај начин препознали су позитиван утицај који животиње имају на наше животе. Време су провели у решавању загонетки о животињама, имитирању и погађању имена загонетне животиње кроз пантомиму, важбању на справама и љуљашкама.

 

Ученици Еколошке секције наше школе са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић су већ традиционално посетили Пољопривредни сајам у Крагујевцу. И ове године ученици су могли да виде бројне произвођаче који су излагали своје производе.Обишли су и видели изложене пољоприврадне производе (воће, поврће,разне прерађевине), изложбу цвећа, домаћих рукотворина и пољопривредних машина. За њих је посебно била интересантна посета штанду са ситним животињама и изложба коња који су показали своје умеће у прескакању препона и разних препрека.Имали су прилику и да присуствују забавном програму који су извели чланови културно-уметничких друштава.

 

19.09.2016. је у свечаној сали ПМФ-а одржана 16. изложба гљива у организацији Удружења гљивара Шумадије. Изложбу су посетили чланови еколошке секције са наставницама биологије. Ученици су имали прилику да се упознају са бројним отровним и јестивим врстама гљива, које су пронађене на подручју Шумадије и Копаоника. Представљено је 246 врста гљива. Изложби је претходила акција коју су протеклих дана обавили чланови друштва на територији Рудника, Гледићких планина, Црног врха, Копаоника, Гоча, Голије...Љубитељи гљива могли су овом приликом да набаве стручну литературу из микологије, али и да дегустирају разна јела од гљива.

 

У ОШ ,,Вук Стефановић Караџић” 12. септембра 2016. године Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са саобраћајном полицијом Крагујевца реализовао предавање за ученике првог разреда на тему,, ЗАШТИТИМО ДЕЦУ У САОБРАЋАЈУ''. Предавању присуствовало 122 ученика првог разреда са својим учитељицама.

 

У договору са представницима Планинарског друштва ,, Жежељ'', а уз одобрење директора школе и сагласност родитеља ученика IV1, 19 ученика и ја њихова учитељица Слађана Ђукановић, кренули смо у једну планинарску авантуру. Испред школе смо се окупили у суботу 10. 9. 2016. око 7 часова спремни за планинарење, адекватно обучени, понели смо воду, грицкалице и воће и упутили се ка главној аутобуској станици. Одатле смо организовано кренули са осталим планинарима до дома у Аџиним Ливадама. После пријављивања свих чланова друштава, отворено је и званично планинарско дружење на Републичком нивоу под називом Гледићка трансверзала. У понуди су биле три стазе различитих дужина. Ми смо се определили за стазу од 15 км, али се 9 км ишло аутобусом. Наш циљ је био Црни врх – Дуленски. Са групом планинара који су се определили за ту стазу и са два водича – планинара, од планинарског дома до Бајчетине ишли смо аутобусом, а затим пешака до врха. На путу смо прошли поред куће председника Републике Србије Томислава Николића, што је за децу оставило посебан утисак. Шетња је протекла у дружењу, разгледању, фотографисању као и паузама за грицкање и игру. Са највишег врха су нам показали део ка Копаонику и Жељину, Ртњу и Горњој Сабанти. По повратку смо ручали , играли се у дворишту планинарског дома. Искористили смо позив и посетили баку и деку нашег ученика Ђорђа Јанковића. Пропратили смо и поздравили председника када је пролазио на путу ка својој кући у Бајчетини. На самом крају било је свечано затварање традиционалне акције на којој је било преко 500 учесника из 29 друштава из целе Србије. Уследило је свечано уручење захвалница учесницима друштава и организованих група. Наша одељенска заједница је такође добила захвалницу за учешће на ,, Гледићкој трансверзали''. Око 18 часова смо организовано кренули аутобусима до главне станице у Крагујевцу, а потом пешака до школе. Деци је дан прошао у незаборавном дружењу са осталим љубитељима природе као и упознавању наше ближе околине.

Савез учитеља Републике Србије организовао је традиционални стручни скуп XXX Сабор учитеља Србије и Смотру стваралаштва учитеља у образовно-васпитном процесу 18. и 19. јуна 2016. године у Београду. На Сабору наствнивици имају прилику да презентују примере добре праксе: ''Унапређивање наставне праксе кроз размену професионалних искустава''. Рад под називом „Када порастем бићу метеоролог!“ који представља радионицу у оквиру пројекта Кутак за климатске елементе презентовале су наше колегинице Биљана Живковић, наставник физике и Сузана Тасић, наставник разредне наставе у сарадњи са Јеленом Радовановић, наставником физике и Станојлом Цветковић, наставником разредне наставе из ОШ „Слободан Секулић“, Ужице. Овај рад приказује пример позитивног искуства сарадње наставника из два града, при чему је наставни садржај реализован кроз вршњачко учење у оквиру пројекта Кутак за климатске елементе, који је покренут на eTwinning порталу.

 

Група предузетника-ученика 6.и 7.ог разреда,на челу са наставницама Зорицом Петровић и Горданом Видовић извела је две представе на енглеском језику, под називом*THE LOST LAMP*.Прва је одиграна 16.05.2016. , а друга,односно реприза, 07.06.2016. године.у холу школе.У представи су учествовали следећи ученици:7/4-Мирјана Радић, Невена Вукојевић и Тијана Вукојевић, 7/5-Анита Стојковић, Сава Димитријевић, Михаило Радојковић и Лазар Митровић, 6/4-Никола Јевтић и Катарина Јевтић, 6/5-Елена Влашковић, Мина Радовановић и Константин Костић.Публика је уживала у занимљивим сценама и активно учествовала у певању песмица на енглеском језику. Део зарађеног новца од продаје карата је лепо потрошен гледањем филма *Алиса иза огледала*, као и посетом ресторана Mc Donalds.

 

Дана 06.06.2016. године, гости наших ученика били су предшколци из вртића „Невен“. Они су дошли са својим васпитачима да упознају школу чији ће од септембра бити ђаци. Деца су обишла учионице млађих разреда, базен и медијатеку. Дружили су се са старијим другарима, са њима седели у школским клупама, заједно певали, рецитовали и цртали. Дружење је протекло у лепом расположењу са жељом учитеља и васпитача да ово постане традиција.

 

У суботу, 4.06.2016. године, у нашој школи је у организацији Центра за стручно усавршавање реализован је семинар „Ефективно подучавање“. Реализатори семинара су били Валентина Грбић и Иван Недељковић. Присуствовало је 26 наставника наше школе. Циљ семинара је унапређивање личних капацитета и компетенција наставника, стручних сарадника и директора школа за ефективни приступ настави и процесу учења. Садржаји су реализовани кроз следеће теме: Улога наставника и ефекти образовања, Принципи ефективног подучавања и Појам, чиниоци и принципи дугорочног памћења. Семинар је протекао у радној атмосфери. Сви учесници су били задовољни организацијом, темама које су обрађене и реализаторима који су на адекватан начин водили семинар.

 

У среду, 11.5. 2016. у свчаној сали Хале „Језеро“ потисан је Мемрорандум о сарадњи између Града Крагујевцa, ЦСУ Крагујевац и Центrрa за промоцију науке Београд. Том приликом је отворен Научни клуб у Крагујевцу. Тим поводом организован је Фестивал науке који су посетили чланови секције Хокус-покус и учесници пројeкта Кутак за климатске елементе на порталу еTwinning.

 

Поводом обележавања Дана града, одржан је Ђурђевдански карневал у нашем граду. Као и сваке године, и ове године су ученици наше школе учествовали на карневалу. Нашу школу представљало је тридесет ученика трећег и четвртог разреда. Учешће наших ученика организовале су педагог Јасмина Цветић, учитељице трећег разреда Љиљана Цатић и Ирена Симовић и учитељице четвртог разреда Ирена Ђорђевић и Сузана Тасић. Карневал је протекао у веселом расположењу и наши ученици су томе допринели са својим креативним шеширићима.

 

У суботу, 23. априла 2016. године у нашој школи је одржан традиционални „Вашарчић“, на коме су ученици и наставници имали прилику да представе своје активности у оквиру секција, предмета и група формираних у пројекту „Предузетничка педагогија – предузетна деца“. У организацији и реализацији „Вашарчића“ учествовало је преко 450 ученика и 50 наставника у 26 продајно-изложбених поставки. И ове године „Вашарчић“ је био изузетно посећен, чиме смо показали добру сарадњу школе и родитеља. Манифестација је и медијски пропраћена од стране ТВ РТК. „Вашарчић“ је тематски био подељен на две целине: Предузетништво и Мини- фестивал науке.

У оквиру Предузетништва представило се 16 група:

• Ученици 3/1 и 3/2 са учитељицама Слађаном Ђукановић и Љиљаном Цатић правили су ситне слане и слатке колаче и држаче за салвете.

• Ученици 1/1 и 3/3 са учитељицама Емином Златар и Виолетом Стошић правили су украсне свеће и срца

• Ученици 1/2 су са учитељицама Јасмином Љубисављевић и Александром Костадиновић правили рамове за слике и чинијице.

• Ученици 2/2 са учитељицама Слађаном Милошевић и Горданом Марковић правили су шешириће и ускршња јаја.

• Ученици 5/1 са наставницом Катарином Туцаковић правили су магнете.

• Ученици 2/4 и 4/5 са учитељицама Маријом Вукојевић и Весном Михајловић Јевтић правили су украсне корпице и пилиће.

• Ученици 3/4 и 3/5 са учитељицама Иреном Симовић и Љиљаном Милић правили су лицидерска срца, кутије за оловке, фигурице од теста, корпице.

• Ученици 2/1 и 2/3 са учитељицама Јеленом Рафаиловић и Весном Живановић правили су снежне кугле од тегли.

• Ученици из Трмбаса и Букоровца са учитељицама Биљаном Николић, Кристином Стојановић и Иваном Милетић правили су држаче за салвете.

• Ученици 5/4 и 5/5 са наставницама Иваном Искреновић, Јеленом Миковић и Радмилом Шиљковић правили су магнете, украсне свеће и коверте са пословицама на немачком језику.

• Ученици 1/5 са учитељицом Милицом Милошевић и педагогом Јасмином Цветић правили су корпице од канапа за ускршња јаја.

• Ученици 4/1 и 4/4 са учитељицама Сузаном Тасић и Иреном Ђорђевић правили су роковнике и блокчиће.

• Ученици 1/4 и 2/5 са учитељицама Сузаном Миловановић и Горданом Николић правили су подметаче, корпице и цветиће.

• Ученици 4/3 са учитељицом Сузаном Сунајко Јовић осликали су дрвена јаја.

• Ученици 7/1 са наставницом Вером Маринковић правили су лимунаду.

• Ученици 7. разреда са наставницама Зорицом Петровић и Горданом Видовић најавили су представу на енглеском језику коју ће накнадно извести.

Део новца прикупљен продајом биће искоришћен у хуманитарне сврхе.

Том приликом Дечији савез и Парламент са учитељицом Лепосавом Стевановић организовали су продајну изложбу ускршњих јаја која су припремили ученици свих одељења наше школе. Целокупан приход усмериће се у хуманитарне сврхе.

У оквиру „Вашарчића“ одржан је и Mини-фестивал науке, у оквиру кога су се представиле следеће секције:

• Чланови секције Хокус–покус, коју води наставница Биљана Живковић, били су демонстратори огледа из физике. Они су нам такође показали и како фунционише мини- метеролошка станица. Наставница Светлана Николић показала нам је како настаје холограм.

•Ученици 7. и 8. разреда били су демонстратори занимљивих  огледа из хемије (наставнице Вера Маринковић и Слађана Ковачевић).

•Да математика може бити занимљива (судоку, танграм, шах, занимљиве едукативне игрице на рачунару), показали су наставници: Гордана Стевановић, Невенка Спасојевић, Мирјана Петровић, Владимир Радивојевић и Јелена Николић.

•Посебну пажњу посетилаца привукли су роботи које су направили ученици седмог разреда у оквиру представљања техничког и информатичког образовања (наставник Драган Раковић)

•Чланови Еколошке секције, коју воде наставнице Зорица Ђорђевић и Тања Миладиновић,  представили су свој рад уз помоћ постера. Они су, такође, посетиоцима делили еколошке поруке.

•Чланови Етно-секције и наставници Сања Срејић и Алакса Игњатовић потрудили су се да представе знамените Крагујевчане.

•Своје дипломе и пехаре показали су  чланови спортских секција.

 

Замењена је фасадна столарија средствима Министарства просвете. Прилог о овом пројекту - РТК.

 

Семинар за наставнике историје, под називом "Имплементација стандарда у наставни процес", под каталошким бројем 144, одржан је у суботу, 02. априла, у просторијама Старе скупштине у Крагујевцу. Програм стручног усавршавања под називом Имплементација стандарда у наставни процес налази се у Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2014/2015. и 2015/2016. под редним бројем 144. Траје један дан и реализује се кроз рад у пленуму и групи. За учешће на семинару наставници добијају уверење и 8 бодова и спада у компетенције К1. Друштво историчара Србије „Стојан Новаковић“ препознало је потребу наставника да прошире своја знања из области имплементације стандарда у наставни процес и да размене искуства из праксе. Тим поводом организују се семинари за наставнике основних и средњих школа и гимназија.Стандарди у образовању су важна и комплексна теме која пред наставнике ставља многобројне изазове. Оснаживање наставника на овом пољу је потреба и нужна.Потреба за додатном едукацијом јавља се пошто је извршена ревизија стандарда за крај обавезног образовања. Пред нама су и новоусвојени општи стандарди постигнућа у делу општеобразовних предмета за крај средњег образовања као и стандарди постигнућа – образовни стандарди за крај првог циклуса обавезног образовања и васпитања. Семинар је осмишљен као вид размене искуства наставника и могућност за стицање нових знања о имплементацији стандарда у наставни процес. Током школске 2014/15.године и 2015/16.године одржано је 10 семинара и искустава наставника који су похађали семинар су била врло позитивна. На основу спроведене евалуације међу учесницима семинара можемо рећи да су задовољни добијеним знањима, конкретним примерима из праксе који ће им користи у свакодневном раду са децом.Предавачи на семинару су Бојана Стевановић и Саша Анђелковић. Из наше школе овом семинару су присуствовали наставници историје Алекса Игњатовић и Сања Срејић који су излагали и учествовали у раду.

 

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе у просторијама Црвеног крста је одржано предавање о туберкулози 24.03.2016. Ученици седмог разреда наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су тога дана посетили Црвени крст и присуствовали том предавању. ​​

 

Ученици еколошке секције наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су 09.03.2016.год.посетили фабрику ФИЈАТ АУТОМОБИЛИ СРБИЈА.У оквиру те посете они су могли да сазнају како се у тој фабрици врши пречишћавање отпадних индустријских вода.Упознали су се и са биљним и животињским светом језера које се налази у оквиру фабрике.