Извештај о награђеним ученицима наше школе на конкурсима које је расписивао Црвени крст Крагујевца

РЕЗУЛТАТИ   ВЕЛИКОГ   НАГРАДНОГ   ВИТЕЗОВОГ   КОНКУРСА

23. маја 2019.године одржан је угледни час интегративне наставе Хирошима и Нагасаки, 74 година касније, који су реализовале наставница физике, Биљана Живковић, наставница географије, Лидија Јевтић и наставница историје, Марина Ктанић са ученицима 8/1, 8/2, 8/3. После уводних речи наставница о значају ове теме и начину рада, ученици су представили своју сарадничку презентацију кроз коју су сагледавали један веома важан догађај у историји човечанства, из више углова. Присутни наставници су најпре пажљиво пратили ток часа а затим учествовали у анализи часа.

 

Удружење за еколошки маркетинг и промоцију природних вредности Екомар је 2018. године реализовао пројекат ,,Мали водич кроз еколошке проблеме и решења града Крагујевца“ помоћу ученика из три основне школе у Крагујевцу: • ОШ ,,Вук Стефановић Караџић“ издвојено одељење у Трмбасу • ОШ ,,Радоје Домановић“ • ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ У марту 2019. године била је промоција овог пројекта. Присуствовала сам заједно са ученицима и њиховим родитељима. Приказан је краћи филм, направљен од фотографија и снимака са радионица. Направљена је и брошура, коју су добили. Кроз интерактивне радионице са ученицима формиран је садржај брошуре. Брошура садржи њихов поглед на еколошке проблеме и решења, али и опис истих тема из угла еколога. Водич је јединствен по томе што није писан само за децу, већ са децом. Главни разлог настанка ове брошуре је жеља да се едукују најмлађи Крагујевчани и да се код њих формира еколошка култура. Еколошка култура ће допринети да будуће генерације имају јачу свест о значају очувања животне средине.

 

Поводом обележавања Светског дана борбе против туберкулозе, ученици седмог разреда су са наставницом Тањом Миладиновић дана 22. марта 2019. године присуствовали трибини у Црвеном крсту. Предавач је била прим.др Владана Милошковић, начелник диспанзера за плућне болести Дома здравља Крагујевац. Ученици су сазнали како да се препозна, спречи и како се лечи туберкулоза. Лечење је најбоља превентива ширења туберкулозе! Присуством на овој трибини ученици су проширили знања о туберкулози као болести која, иако излечива, данас ипак представља озбиљан светски изазов.

 

Центар за еколошко образовање и одрживи развој организовао је 21.3.2019. године Пролећни еко маскенбал у Тржном центру Плаза. Маскенбалу су присуствовала деца из вртића и ученици до четвртог разреда основне школе. Испред наше школе ,,Вук Стефановић Караџић” своје заинтересоване ученике пријавиле су четири учитељице и то: II1 учитељица Слађана Ђукановић - Страхиња Вранић – робот, Димитрије Радић и Никола Томовић – Сунђер Боб, II2 учитељица Љиљана Цатић – Тара Стојановић –принцеза, Милица Гаљак –кутија за отпатке, III1 учитељица Сузана Тасић – Марта Бајовић – жбун, Анђелина Портић –Вила Добрила, Нина Дељанин – робот Анђелија Вујовић – зец, Константин Васиљевић - акваријум и IV2 учитељица Јасмина Љубисављевић - Алекса Ђурђевић –космонаут, Стефан Марковић – облак. Пријављени ученици су са својим родитељима и учитељицама представили своје маске. Циљ маскенбала био је да се маске праве од материјала који може да се рециклира, како би се развила свест о значају рециклаже као и да се већ употребљени предмети могу искористити за прављење неких нових интересантних. Ученици су добили захвалнице за учешће, дружили се и уживали у у својим необичним креацијама.

 

У нашој школи је 21.03.2019. године, одржано међународно математичко такмичење ,, Кенгур без граница“ 2019 (школски ступањ), по правилима одговарајуће међународне организације. Основни циљ такмичења је популаризација математике међу младима, којом ће да се баве и ван наставе. Ученици наше школе, њих сто седамдесет пет (I – 36 ученика, II- 44 ученика, III - 34 ученика, IV- 23 ученика, V- 29 ученика, VI – 7 ученика, VIII - 2 ученика) истовремено је решавало сличне задатке са ученицим из преко 60 држава у целом свету. Као награду за учешће у овом такмичењу, добили су прикладне поклоне.

 

Ученици првог и другог разреда су у понедељак, 18.03.2019. године у Дечјем позоришту гледала представу ЈЕЖИЋ ЖОЖО. Као сваки прави јеж, јежић Жожо има оштре бодље које прете свима, па и његовим пријатељима. Сви се плаше да их не убоде и избегавају га. Жожо је био веома тужан због тога. Зато је, једнога дана, одлучио да уклони своје иглице. Сви су спремно прихватили његову идеју и заузели се да му помогну. Уз подршку пријатеља, Жожо креће у авантуру звану: Ослободите ме бодљи! Представа „Јежић Жожо“ говори о томе колико је важно истрајати у својој различитости, чак и ако си необичан за своје окружење. Јер, уосталом, какав је то јеж без бодљи?

 

Наша школа је у овој школској години постала је део Удружења ,,Вукова породица“ Наиме, реч је о Удружењу на нивоу Србије, чије су чланице све школе које носе исти назив ,,Вук Стефановић Караџић“. Циљ удруживања је размена идеја, упознавање са историјским развојем школа, али и међусобно дружење како школског особља, тако и њиових ученика у будуће. Школа је постала члан Удружења, тако што су ученици свих узраста школе учествовали на ликовном и литерарном конкурсу ,,Кад је Вук био мали“. Неколико ученика из школе добило је похвале за учешће, док је школа добила захвалницу за учешће на конкурсу, као и жељу да постане део Удружења. Све школе чланице представљене су презентацијом на свечаности одржаној у децембру, у Београду, у Дому синдиката.

 

Чланови еколошке и етно секције су са наставницама биологије и историје 5.01.2019.год. ишли у шуму по бадњак.Сазнали су да је бадњак дрво (храст или цер) које се посече и спаљује у огњишту дома.Бира се младо и право стабло,па су тако и наши ученици убрали по неколико гранчица овог најсветлијег дрвета.

 

У суботу, 22. децембра 2018. године у нашој школи је одржан традиционални ''Новогодишњи вашарчић''. У организацији и реализацији учествовало је преко 560 ученика и 44 наставник у 28 продајних поставки. Циљ нам је био промоција дечијег стваралаштва као и рад на унапређивању сарадње са родитељима.
''Новогодишњи вашарчић'' је, уједно, део активности у оквиру одрживости пројекта ''Предузетничка педагогија – предузетна деца''.
Учесници:

 • Ученици 2/1 и 2/2 са учитељицама Слађаном Ђукановић и Љиљаном Цатић
 • Ученици 2/3, са учитељицама Александром Костадиновић и Виолетом Стошић
 • Ученици 4/2 су са учитељицом  Јасмином Љубисављевић
 • Ученици 3/1 и 3/2 са учитељицама Слађаном Милошевић и Сузаном Тасић
 • Ученици 3/5, 2/4 са учитељицама Љиљаном Милић и Весном Михајловић Јевтић
 • Ученици 1/4 са учитељицом Маријом Вукојевић
 • Ученици 1/1 и 1/2 са учитељицама Иреном Симовић и Јеленом Рафаиловић
 • Ученици 1/3 са учитељицама Кристином Стојановић и Весном Живановић
 • Ученици из Трмбаса и Букоровца са учитељицама Биљаном Ђурђевић, Иваном Ломигора и Горданом Марковић
 • Ученици 5/5 са наставницом Горданом Видовић и психологом Мирјаном Милосављевић
 • Ученици 6/3 и 6/4 са наставницама Иваном Искреновић и Јеленом Миковић
 • Ученици 4/5 са учитељицом Милицом Милошевић и педагогом Јасмином Цветић
 • Ученици 3/4 са учитељицом Иреном Ђорђевић
 • Ученици 4/4 са учитељицом Сузаном Миловановић
 • Ученици 1/5 са учитељицом Горданом Николић
 • Ученици 8/2 и 8/4 са наставницама  Зорицом Ђорђевић  и Тањом Миладиновић
 • Ученици 6/2 и 7/5 са наставницама Лидијом Јевтић и Драгом Кесић
 • Ученици 7/4 са наставницама Горданом Стевановић и Радмилом Шиљковић
 • Ученици 6/1 са наставницом Јеленом Николић
 •  Ученици 6/2 са наставницом Невенком Спасојевић
 • Ученици 7/3 са наставником Драганом Раковићем
 • Ученици 5/4 са наставницама Сањом Срејић и Марином Катанић
 • Ученици 3/3 са учитељицом Сузаном Сунајко Јовић
 • Ученици 6/5 са наставницом Зорицом Петровић
 • Ученици 4/3 са учитељицом Ереном Митровић
 • Ученици 2/5 са учитељицом Светланом Милановић
 • Ученици 4/1 са учитељицом Емином Златар
 • Ученици старијих разреда са наставницама Светланом Николић и Иреном Станић

 

10.12.2018. у нашој школи по шести пут, обележен је Дан физике, у оквиру кога је организована изложба постера, демонстрациjа експеримената и приказ пројекта Пластичне кесе, да или не. Ученици шестог разреда су са својом наставницом, Светланом Николић. у холу школе, организовали изложбу постер радова које су на часовима физике правили последњих месец дана. Изложбу су допунили и експериментима. Ученици свих разреда су посетили изложбу. Највеће интересовање за огледе, показали су ђаци прваци.

У оквиру хоризонталног стручног стучног усавршавања eTwinning пројекат „Пластичне кесе, да или не“ , представиле су: Биљана Живковић , Емина Златар, Вера Маринковић и Јаснмна Цветић. На предности које пружа пројектна настава у наставном процесу, указала је педагог Јасмина Цветић, јер овај облик наставе подржава учење које захтева стално „умрежавање“ појмова и процесе интеграције знања. Које могућности нам даје еTwinning портал приказала је Биљана Живковић, наставник физике. Пластичне кесе, да или не, пројекат из екологије који је рализован на еTwinning-у, представиле су реализатори пројекта Емина Златар и Биљана Живковић. Овај пројекат имао је имао за циљ да упозна ученике, наставнике и родитеље с одговорним понашањем према животној средини. Пројекат је европски, мултидисциплинарни и пример позитивног искуства сарадње наставника са учитељима, при чему се наставни садржај једне еколошке теме/ пластичне кесе, реализује кроз корелацију, итеграцију и вршњачко учење. Наствница хемије, Вера Маринковић, је у својој презентацији приказала које врсте пластике постоје, који је састав пластичних кеса, где све доспевају , што се догађа са њима када се нађу у природи, која су решења и која је алтернатива.

 

У сарадњи Центра за промоцију науке (ЦПН) и астрономског друштва „Аристарх“ реализовано је друго предавање у оквиру пројекта „Астрономска учионица под ведрим небом“. Предавање је одржано у Основној школи „Вук Стефановић Караџић“ у Крагујевцу са почетком у 19:30.
Присутно је било 33 ученика шестог разреда и неколико ученика виших и нижих разреда који су чули за предавање и исказали жељу да присуствују. Љубазни домаћини су нам и овог пута били професори Светлана Николић (професор физике и информатике) и професор географије Драга Кесић. Предавање је одржао председник АД „Аристарх“ Слободан Николић, тема предавања је био наш небески сусед и сателит Месец, док је практичан рад са телескопом и посматрање реализовано захваљујући Милошу Стојадиновићу и Драгу Јосовићу.

Концепт предавања и кратак резиме је био према следећем:

 • Поздравна реч и упознавање са „ЦПН“-ом и АД „Аристарх“, на заједничком пројекту „Астрономска учионица под ведрим небом“.
 • Представљена је основна идеја и мисија пројекта.
 • Основни подаци о Месецу, са освртом на историјат посматрања и мерења од античких астронома до најмодернијих мерење и знања.
 • Настанак Месеца и његова кретања, плима и осека.
 • Помрачења Месеца и Сунца и објашњење ових појава.
 • Основне физичке карактеристике и рељеф Месеца.
 • Космонаутика, роботске мисије и мисије са људском посадом.
 • Посматрање Месеца и његових карактеристичних површинских формација уз објашњење.
 • Додатна питања ученика везано за ову тему.

Као и на првом предавању акценат је био на ИНТЕРАКТИВНОСТИ и предавач је подстицао ученике да се укључе у предавање својим питањима. Радознала по природи, деца су постављала питања из најширег спектра, од настанка Месеца до његове далеке будућности. Интересантна је била реакција на упит предавача да подигну руке сва деца која сматрају да је спуштање људи на Месец лажирано. Скоро трећина присутне деце верује да је то истина, што само потврђује да су оваква предавања НЕОПХОДНА!

Најважнији циљ пројекта је подстицање младих на развијање научног, критичког и здраво разумског приступа презентованим чињеницама и појавама. Не мање важан је и циљ да се упознају са практичним радом на телескопу и искусе незаменљив доживљај да лично, својим оком виде Месец и његове детаље.

ЦПН и АД „Аристарх“ настављају пројекат са следећим предавањем, тема ће бити Сунце.

Ведро небо.

 

Током протекле школске године у школи је у одељењима III/1 и III/2, активно спровођен програм Министарства просвете и Aqua Vive -Покренимо нашу децу-. Наиме, учитељице Емина Златар и Јасмина Љубисављевић су са својим ђацима активно реализовале поменути прорам, па су ученици не само на часовима физичког, већ и у оквиру часова других предмета могли да изводе различите вежбе обликовања, аеробик прилагођен деци, музичку гимнастику и различите елементарне игре, а све са циљем да се позитивно и благовремено делује на правилан не само физички, већ и психички развој ученика. Програм је анексом постао део нашег школског програма и и даље живи и спроводи се у школи, у млађим разредима. Такође, у мају прошле године у поменутим одељењеима је одржан угледни час, у оквиру којег су учитељице показале шта се све може радити са ученицима у оквиру различитих делова часа, а комбинацијом различитих понуђених модела вежбања у оквиру проспекта и постера пројекта -Покрнимо нашу децу- За залагање и показану иницијативу учитељице Емина Златар и Јасмина Љубисављевић добиле су захвалнице Министарства просвете и компаније Aqua Viva.

 

Светски дан љубазности, 13. новембар, школа је обележила посетом предшколској установи ,,Невен“ и дружењу ђака четвртака са млађим другарима, предшолцима. Наиме, учитељице садашњег четвртог разреда: Емина Златар, Милица Милошевић, Сузана Миловановић, Ерена Митровић и Јасмина Љубисављевић су са својим ђацима, директором школе и стручним сарадницама, педагогом и псиологом, посетиле предшолце и њихове васпитачице и том приликом им уручиле прикупљене играчке, које се сваке године традиционално прикупљају у школи у оквиру дечије недеље и акције под називом ,,Деца, деци“. Ова посета представља само део дугогодишње, традиционалне и успешне сарадње школе и предшколске установе ,,Невен“. У пријатној атмосфери, у којој су нас малишани дочекали заједно са својим васпитачицама, за ђаке и предшколце био је организован заједнички, групни рад, тачније групно осликавање заједничког плаката на одређену тему. Циљ је био указати на сарадњу, толеранцију, међувршњачко сарађивање и доћи до закључка да треба да будемо добри не само данас, већ сваког дана. Као знак пажње, школа је од предшколске установе, у знак захвалности добила списак активноси које се на поменуту тему могу спроводити у школи у децембру, као и ручно рађен букет цвећа. БУДИМО ДОБРИ УВЕК, СВАКОГ ДАНА, баш као што је сарадња школе и предшолске установе ,Невен“ добра и успешна из године у годину.

 

Чланови еколошке секције обе смене, су током октобра и новембра сређивали школско двориште. Сакупљали су лишће,папире,кесе,пластичне флаше и остали отпад.

 

Музеј „ Хореум марги- Равно“ Ћуприја, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац, организовао је 29. новембра 2018. године програм под називом „ АРХЕОЛОШКА ИГРАОНИЦА- ТАЈНЕ КОВАЧКОГ ЗАНАТА“. На позив Центра за стручно усавршавање, у поменутој радионици је учествовало 50 ученика седмог и осмог разреда наше школе са наставницама историје Сањом Срејић и Марином Катанић и педагогом школе Јасмином Цветић. У оквиру радионице која је организована на отвореном простору ученици су имали прилику да се упознају са начином обраде метала од најстаријих времена. Уз коришћење отворене ватре, мехова и ковачког алата, демонстрирана је техника ковања и бројни начини обраде материјала. Истовремено, у музеју су били приказани и други садржаји попут дешифровања хијероглифа и обраде археолошког материјала. Деца су имала прилику да се на интерактиван начин упознају са археолошком праксом, као и да се упознају са античком збирком Музеја. Такође су имали прилику да посете истраживања налазишта Horreum Margi која су у току.

 

Епархија шумадијска, уназад неколико година, од 28.августа до 21.септембра обележава Госпојинске свечаности.У том пероиду одржавају се разни верски догађаји и културне манифестације: молитве, књижевне вечери, концерти, изложбе, трибине, предавања, а све у част и славу Пресвете Богородице. Оно што је свакако најинтересантније деци јесте наградни ликовни и литерарани конкурс, који се одвија под одређеном темом посвећеној Мајци Божијој. Ученици учествују на добровољној бази, а радове оцењује комисија која додељује награде најуспешнијима. Традиционално, на конкурсу су учествовали и ученици ОШ“Вук Стефановић Караџић“. Ове године тема је гласила: „Пресвета Богориодице, спаси нас“. Свакако треба истаћи да се у целој Епархији шумадијској престижном наградом: „Поклоничко путовање у Грчку у трајанњу од 5 дана“, награђује 25-30 ученика и да је увек по један ученик из ове основне школе био носилац прве награде. Ове године првом ннаградом награђене су чак две ученице: Јована Милуновић 4-5 и Елена Пантић 5-4, из ОШ“Вук Стефановић Караџић“ из Крагујевца. Јована и Елена су 20. септембра 2018. године , са својим родитељима и вероучитељицом Иреном Станић присуствовале свечаној прослави у владичанском двору Епархије шумадијске и том приликом им је Епископ шумадијски Господин Јован уручио захвалнице. Наградно путовање одвијаће се у септембру 2019. године.

 

Ученици ОШ „Вук Стефановић Краџић“, а који слушају Весрску наставу: Митра Гачић 6-3, Милица Рековић 8-4, Милица Милетић 8-4, Андреја Ђурђевић 8-4, Ана Костадиновић 8-2, Јуца Стојменов 8-2 и Наталија Илић 8-2, посетили су 25. октобра 2018. године Радио станицу „Златоусти“ у Крагујевцу, са својом вероучитељицом Иреном Станић. Том приликом ученици су се упознали са начином рада радио станице, запосленима и њиховим дужностима које свакодневно вредно обављају, као и са простором у којем се све одвија. Видећи велико интересовање код ученика, домаћини су сваком дали прилику да се окуша у читању текста у студиу, све снимили, а потом је главна уредница, Гоца Јоцић, анализирала снимке дајући свакоме потребне инструкције. Наравно, ни похвале нису изостале. Треба истаћи и оне најхрабрије, а то су Милица Рековић и Андреја Ђурђевић који су дали интервју „онлине“, без икакве претходне припреме. Милица је прочитала и задивљујући састав о својој мами, на тему : „Личност којој се дивим“, на који нико у студију није остао равнодушан, а верујемо ни они поред својих радио пријемника. На радост и задовољство и домаћина и гостију договорена је сарадња ,тако да ће поменути ученици учествовати у припреми и извођењу једне радио емисије. Домаћини су посведочили на делу оно што говоре. Гостопримство, љубазност и стрпљење које су показали остаће запамћени, а сигурно ће бити и добар и чврст темељ за будућу, плодоносну сарадњу.

 

Ученици наше школе и ове године су учествовали у међународној "Недељи програмирања". У кабинету информатике старији ученици (од 5. до 8. разреда) су програмирали Micro: bit. Ученици осмог разреда Матеја Савић, Данило Трајковић, Василије Гаљак и Богдан Митровић презентовали су ученицима првог и другог разреда Micro: bit уређаје. Више о "Недељи програмирања" (Code Week)https://codeweek.eu

 

У сарадњи Центра за промоцију науке (ЦПН) и астрономског друштва „Аристарх“ реализовано је прво предавање у оквиру пројекта „Астрономска учионица под ведрим небом“. Предавање је одржано у Основној школи „Вук Стефановић Караџић“ у Крагујевцу са почетком у 20:00.
Присутно је било 28 ученика седмог разреда, 9 ученика шестог разреда, и неколико ученика виших и нижих разреда који су чули за предавање и исказали жељу да присуствују. Придружио нам се и део професорског колектива, професор физике Светлана Николић и професори географије Драга Кесић и Лидија Јефтић. Посебно нас је обрадовало и присуство једне бивше ученице ове школе која је сада гимназијалка и која нам је саопштила своју одлуку да ће студирати астрофизику!
Предавање је одржао председник АД „Аристарх“ Слободан Николић, док је практичан рад са телескопом и посматрање карактеристичних астрономских објеката остварено захваљујући колегама Милошу Стојадиновићу и Ивану Јевремовићу.
Концепт предавања и кратак резиме је био према следећем:
1. Поздравна реч и упознавање са „ЦПН“-ом и АД „Аристарх“, на заједничком пројекту „Астрономске учионице под ведрим небом“.
2. Представљена је основна идеја и мисија пројекта.
3. Веза између астрономије и осталих природних наука, физике, географије, математике, хемије, биологије.... (као и зашто је астрологија тотална глупост).
4. Кратак историјат са посебним освртом на теме пројекта, сазвежђа и звезде, положај Земље у свемиру, геоцентрични и хелиоцентрични систем, мерења и посматрања античких астронома.
5. Преглед основних сазвежђа, циркумполарна и летња сазвежђа, орјентација на небу и проналажење звезде Северњаче као основног орјентира. Објашњење северног небеског пола и привидне ротације неба.
6. Појам наше галаксије („Млечни пут“), положај Сунца у нашој галаксији и кратак осврт на величину свемира и место наше галаксије у њему.
7. Важност посматрачке локације и светлосно загађење.
8. Телескоп као основни астрономски алат (историјат, функција, важност, делови).
9. Посматрање карактеристичних астрономских објеката кроз телескоп уз одговарајућа објашњења и коментаре.
Од самог почетка предавач је инсистирао на ИНТЕРАКТИВНОСТИ и „провоцирао“ слушаоце да се укључе у предавање својим питањима. Радознала по природи, деца су постављала питања из најширег спектра, од почетничких типа „ако је Земља округла како стојимо наглавачке на њој“ до врло озбиљних космолошких питања о настанку свемира, животу звезда и будућности космоса! Одговори прилагођени узрасту слушалаца уз њихово одобравање и додатне коментаре и питања.
Најважнији циљ пројекта је подстицање младих на развијање научног, критичког и здраво разумског приступа презентованим чињеницама и појавама. Не мање важан је и циљ да се упознају са практичним радом на телескопу и искусе незаменљив доживљај да „ухватиш фотон који је незамисливо далеко и давно путовао кроз свемир баш до твог ока“! Сигурни смо да су ученици присутни на овом предавању усвојили баш ово знање да увек и у свако доба користе своје „паметне мозгиће“.
Предвиђено је било да предавање траје од 20:00 до 21:00 али је ниво интерактивности и интересовања био такав да је трајало пуних два сата (до 22:00), а појединци су остали и после тога.
На крају смо се још једном захвалили љубазним домаћинима О.Ш. „Вук Стефановић Караџић“ и комплетном колективу који је препознао вредност овог пројекта и омогућио нам да одржимо предавање у дворишту школе.
ЦПН и АД „Аристарх“ настављају пројекат са следећим предавањем, тема ће бити наш природни сателит Месец. Предавање је најављено деци која су тражила да буде одмах сутрадан, али мораћемо ипак да сачекамо погодну видљивост Месеца. Признајемо да и ми једва чекамо нови сусрет!
Ведро небо.

 

Први пут ове године и вероучитељи Верске наставе Епархије шумадијске, прикључили су се обележавњу Дечије недеље извођењем радионица на тему „Крсна слава“. Радионице су одржане у манастиру Дивостину, 4. октобра 2018. године. Учествовало је је 120 ученика из основних и средњих школа града Крагујевца. Одржано је 5 радионица: практична, хорска, беседничка, драмска и ликовна, а ученици учесници су се раније определили за радионицу по свом избору, сходно својим интересовањима. Ујутру, у осам сати, служена је Литургија у храму манастира, у којој су осим свештенства и монахиња, учествовали и сви ученици и вероучитељи.. Након Литургије уследио је доручак за све присутне и краће предавање, као увод у оно што следи. Након поделе деце по групама отпочео је рад у радионицама, који је трајао до четрнаест сати, када је послужен ручак. У петнаест сати и тридесет минута у манастир је стигао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, који је својим доласком дао на значају овом догађају. Он је присуствовао програму и презентацији онога што су деца, са вероучитељима организаторима, радила током дана, а на задовољство свих у праћењу програма и презентација узели су уичешћа и родитељи деце учесника. Уследило је сечење славског колача и послужење, а након тога Владика се обратио деци пригодним речима, похвалио њихоов труд и поделио им иконице и свој владичански благослов.Тиме је скуп био завршен. Из ОШ школе „Вук Стефановић Караџић“, учествовало је осам ученика, са вероучитељицом Иреном Станић, која је била и организатор практичне радионице. Учествовали су: Петровић Јана 4/3, Петровић Марта 4/3, Павловић Михајло 4/3, Пантић Лука 7/5, који су били чланови практичне радионице, док су: Борис Бићанин 5/1, Матановић Павле 5/3, Чановић Стефан 6/2 и Гаљак Јована 6/3 били чланови драмске радионице. Дан је протекао у прелепој и опуштеној атмосфери и расположењу. Деца су се веома трудила да остваре што боље резултате у својим групама, али су посећивала и друге групе да би се упознала и са њиховим активностима. Стекла су нова пријатељства, искуства и знања и тиме се обогатила као личности. Пуна предивних утисака напустила су манастир око седамнаест сати. Не кријући своју радост оним што су доживела , већ се интересују за наредне догађаје сличног типа.

 

У оквиру Дечје недеље, која ове године носи назив ,,Моје је право да живим срећно и здраво-за одрастање без насиља“, у нашој школи организован је низ активности, а једна од њих је и дечји шкраб. Нашу школу посетили су предшколци предшколске установе ,,Невен“, који су имали прилику да са својим другарима, који похађају четврти разред, цртају кредама у боји на платоу испред школе и кроз нова познанства и пријатно међувршњачко дружење изразе своју креативност и уживају размењујући своје идеје, креације и иновације, као плод дечје маште. Атмосфера коју су деца створила, обојила је наше двориште најлепшим бојама другарства кроз цртеже и игру. Ученици шкраба су поред предшколаца из Невена и њихових васпитачица, били и ученици свих одељења четвртог разреда школе са својим учитељицама: Емином Златар, Милицом Милошевић, Ереном Митровић, Сузаном Миловановић и Јасмином Љубисављевић. Истог дана, ученици истуреног одељења школе у Трмбасу су са својим другарима предшколцима, а у организацији учитељице Иване Милетић и васпитачице, цртали и уживали у дечјем шкрабу.

 

У „Европској ноћи истраживача“ која је реализована 28.09.2018. године, организован је и Квиз за ученике старијих разредаосновних школа у Крагујевцу. У овом квизу под називом “ПРЕСТОНИ КРАГУЈЕВАЦ”, учествовала је група ученика наше школе, у трочланом саставу: Симона Младеновић 8-1, Данило Трајковић 8-1 и Андреа Анђелковић 8-4. Наши „конквистадори“ су освојили треће место такмичећи се са ученицима осталих крагујевачких школа у познавању историје нашег града. Ученике су припремале и пратиле наставнице историје Марина Катанић и Сања Срејић.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић посетили 7.09.2018.год. 15. Шумадијски сајам пољопривреде. Обишли су изложбу пољопривредне механизације, домаћих животиња, воћаа и поврћа и традиционалних занатских производа.Посебно су им се допале ситне животиње, па су неке од њих и купили.

 

Завод за унапређивање образовања и васпитања, 20. августа 2018. године, објавио је Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. Годину. У Каталогу се налазе и 4 семинара чији су аутори и/или реализатори наставници наше школе. То су:
1. Подстицање функционалне писмености применом развијајућих модела наставе, кат.бр 541, чији су аутори Љиљана Павловић, Професор разредне наставе, ОШ”Мирко Јовановић”; Биљана Живковић, Дипломирани физичар, ОШ „Вук Стефановић Караџић”, Крагујевац; Зорица Николић, , ЦСУ . Један од реализатора је и Јасмина Цветић, педагог, ОШ „Вук Стефановић Караџић”, Крагујевац.
2. Међупредметне компетенције: корелација у настави српског и енглеског језика, кат.бр. 843, чији су аутори Емина Јеремић Мићовић, мастер , Прва основна школа краља Петра Другог, Ужице; Весна Димитријевић, Мастер, Основна школа ,,Вук Ст.Караџић’’,Kрагујевац. Један од реализатора је и Слађана Милошевић, професор разредне наставе, ОШ „Вук Стефановић Караџић”, Крагујевац.
3. Иновативне праксе подучавања, кат.бр 448, чији су аутори Иван Недељковић, дипломирани психолог, Прва крагујевачка гимназија; Бојана Поповић, Дипломирани психолог-мастер, Прва техничка школа. Један од реализатора и Јасмина Цветић, педагог, ОШ „Вук Стефановић Караџић”, Крагујевац.
4. Активно учење/настава, кат.бр 408 и 409, чији су аутори Иван Ивић, Пензионисани професор Универзитетa у Бео, ; Ана Пешикан, доктор психологије, Филозофски факултет, Београд; Слободанка Антић, доктор психологије, ФАСПЕР. Један од реализатора је и Јасмина Цветић, педагог, ОШ „Вук Стефановић Караџић”, Крагујевац.
5. Предузетништво као међупредметна компетенција кроз целокупно школовање, кат.бр 546, чији је аутор Драгана Стојановић, Дипл. економиста, смер предузетништво, Друга економска школа, Београд. Један од реализатора је и Весна Димитријевић, Мастер, Основна школа ,,Вук Ст.Караџић’’,Kрагујевац.

 

Завод за унапређивање образовања и васпитања расписао је конкурс ЗА ПРИМЕРЕ УСПЕШНИХ ВАННАСТАВНИХ АКТИВНОСТИ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА И ВАСПИТНИХ АКТИВНОСТИ У ДОМОВИМА УЧЕНИКА У СРБИЈИ, у оквиру пројекта „Јачање васпитне улоге школе“. 
Педагог Јасмина Цветић и наставник физике Биљана Живковић прикупиле су податке и послале пријаву за три ваннаставне активности које се реализују у нашој школи.
Резултати конкурса објављени су 12. Јула 2018. године на сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања.
На Конкурс су стигла 364 рада из 179 установа. Комисија састављена од саветника Завода прегледала је све пристигле радове и одредила оне који су за Базу примера успешних ваннаставних активности, која ће бити доступна на сајту Завода крајем ове године. У Бази ће се налазити 256 радовa који се  разликују по обиму, форми, трајању, теми и садржају или по томе колико су примерени малим/великим, градским/сеоским школама. На тај начин обезбеђена је разноврсност представљених радова са жељом да буду подстрек за покретање нових ваннаставних активности у школама.
На листи ваннаставних активности које су ушле у базу нашле су се све три ваннаставне активности наше школе:  ''Музичко вече'' редни бр. 26; ''Вашарчић'' редни бр. 58 и ''Дани физике'' редни бр. 100.    

 

16. маја 2018. године, одржан је угледни час итегративне наставе Структура атома. Нуклеарне силе , који су реализовале наставницa физике, Биљана Живковић и наставнице хемије, Слађана Вукомановић и Вера Маринковић са ученицима 8/3, 8/4 и 8/5. Ученици су активно учествовали у свим предвиђеним активностима. Присутни наставници су најпре пажљиво пратили ток часа, а затим учествовали у анализи часа.

 

У петак, 11.5.2018. године учитељице трећег разреда Емина Златар и Јасмина Љубисављевић, су у својим одељењима III/1 и III/2 одржале угледни час физичког васпитања. Тема часа била је ,,Покренимо нашу децу-сет вежби предвиђених програмом у комбинацији са елементарном игром и плесом“. Циљ часа био је приказ извођења вежби предвиђених програмом ,,Покренимо нашу децу“, у оквиру истоименог пројекта, који је у школе уведен као пилот пројекат за млађе разреде у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Aqua Vive. Уз стројеве вежбе, вежбе загревања и обликовања, преко 30 колега имало је прилику да види како се ученицима демонстрира сет вежби музичке гимнастике, које су потом ученици самостално изводили. Завршни део часа протекао је у извођењу елементарне игре ,,Змијин реп“ и кореографије уз деци добро познати ,,Пингвин плес“. Час је протекао у смењивању различитих, деци занимљивих и прилагођених активности, а све у циљу правилног физичког развоја ученика, развијању љубави према физичком васпитању и подстицању културе физичког вежбања кроз социјализацију и интеграцију различитих сегмената наставе. Коментари колега били су јако позитивни, са нагласком да су видели нешто што већ знају и примењују, али и нешто ново што ће радо примењивати. Порука часа једноставно је – ПОКРЕНИМО НАШУ ДЕЦУ- у свим облицима наставе, а посебно на часовима физичког васпитања. Једино тако ћемо позитивно деловати и усмеравати њихов правилан физички, али сасвим сигурно и менатални развој.

 

У оквиру двадесетих сусрета дечјих позоришта ,,Златне искре“, у четвртак, 10.05.2018. године ученици првог и другог разреда су у Дечјем позоришту одгледали представу ,,Жирафа“ , луткарског позоришта Hop sinjor из Атине.

 

Волонтери Црвеног крста:
Нина Крастић 7/3
Милица Јаничић 7/3
Предраг Панишић 7/2
Ученици 7. разреда су вредни волонтери у Црвеном крсту. Зато су за час биологије Нега и болести система органа за циркулацију и реанимација (оживљавање), припремили предавање за своје другове. При томе су показали знање из те области стечено на предавањима у Црвеном крсту. Демонстрирали су пружање прве помоћи код реанимације на лутки. Велико хвала за лутку коју су добили од њихових предавача из Црвеног крста.Њихови другови су са пажњом пратили поступке и упутства како пружити прву помоћ. Неке положаје напр."кома положај" су волонтери показали и на својим другарима. Час је био јако занимљив и успешан.

 

У организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР), обележен је Дан планете Земље. Еко- модна ревија је одржана 20.04.2018.године, у ТЦ „ Плаза“. Из наше школе учествовали су уценици IV5 са својом учитељицом, Горданом Николић. На модној ревији су учествовали: Петар Станојевић, Јована Милошевић, Емилија Накић, Миа Ђуричић, Софија Живић, Милена Марић, Елена Раковић, Сергеј Станковић, Анђела Зуковић и Мина Јакшић. На изложби предмета од материјала за рециклажу, учествовао је Михајло Николић. У првом плану је био еколошки карактер модела и слање еколошке поруке. Циљ је развијање еколошке свести код најмлађе популације, као и код одраслих о неопходности рециклаже, да би се заштитила природа и смањила експлоатација природних ресурса

 

29. и 30. марта наша школа је учествовала на Сајму Образовања и запошљавања. Представили смо нашу школу на тај начин што су ученици делили посетиоцима поруке које су сами направили - написане у QR коду. Чланови Coding Club-а су презентовали рад Micro:bit уређаја: компас, бројач корака, мерач температуре, љубавни метар и изазвали су велику пажњу међу постиоцима и другим излагачима.

 

29. марта одржан је "Вашарчић"

 

 

ГРУПА

Бр. деце

ИЗНОС

 1.  

Слађана Ђукановић и Љиљана Цатић

56

2 470,00

 1.  

Ерена Митровић

8

800,00

 1.  

Александра Костадиновић и Виолета Стошић

29

2 000,00

 1.  

Ивана Искреновић и Радмила Шиљковић

12

2 500,00

 1.  

Тања Миладиновић , Светлана Николић, Гордана Стевановић

13

1 520,00

 1.  

Слађана Милошевић, Кристина Стојановић и  Сузана Тасић

56

4 500,00

 1.  

Мирјана Милосављевић, Гордана Видовић и Зорица Петровић

34

8 000,00

 1.  

Јелена Миковић и Марија Нешић

12

3 000,00

 1.  

Ирена Симовић, Јелена Рафаиловић, Весна Живановић

72

2 940,00

 1.  

Сузана Сунајко Јовић

9

1 000,00

 1.  

Ивана Ломигора, Гордана Марковић, Тина Обрадовић

16

1 200,00

 1.  

Лидија Јевтић, Драга Кесић

5

390,00

 1.  

Јасмина Љубисављевић

18

1 400,00

 1.  

Емина Златар и Биљана Маринковић

20

7 440,00

 1.  

Ирена Ђорђевић, Милица Милошевић и Јасмина Цветић

49

2 590,00

 1.  

Биљана Живковић

20

Мини фестивал науке

 1.  

Сања Срејић и Марина Катанић

4

Мини фестивал науке

 

УКУПНО

433

41 750,00

 

У организацији Црвеног крста Србије, од 28.03. до 30.03.2018. ученици наше школе су учествовали на Фестивалу позоришних представа- Промоција хуманих вредности, у Зрењанину, у Народном позоришту „ Тоша Јовановић“. Нашу представу „ Дуга“ су припремиле волонтерке Црвеног крста - Миљана Стошић и Анита Стојковић у сарадњи са учитељицом Горданом Николић. Глумци су ученици IV5: Ивона Кокерић, Мина Константиновић, Ива Ајдаровић, Елена Раковић, Катарина Крстић и Димитрије Костадиновић. У генералном пласману, од укупно 26 представа, наша је била на 7. месту.

 

27.марта 2018. године,одржан је угледни час из енглеског језика,који су реализовале наставнице Гордана Видовић и Зорица Петровић.Реализација се одвијала у одељењима првог разреда,1/4 и 1/5.Тема угледног часа је била FOOD,утврђивање већ научених речи,везаних за храну и пиће.Атмосфера је била радна и опуштена.Ученици су активно учествовали у свим видовима рада,Наставници су најпре пажљиво пратили ток часа ,а затим учествовали у дискусији.

 

У петак, 16.03.2018.године одржaн је шести по реду Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији, ,ДАЈ(Т)Е СЕ НА ЗНАЊЕ”. Чланови секције Хокус-покус имали су прилику да погледају бројне експерименте, изложбе, презентације као и да се укључе у рад радионица. Паралелно са тим активностима одржан је стручни скуп за све заинтеросоване наставнике и посетиоце ,,Како школа излази у сусрет потребама модерног доба”. На том стручном скупу наша колегиница Биљана Живковић презентовала је свој рад НОВИ МОДЕЛ НАСТАВЕ „ЛЕЊИ УЧИТЕЉ“.

 

У четвртак, 22.2.2018. године у основној школи Бранислав Нушић у Београду организован је скуп поводом почетка реализације активности на нивоу школа у оквиру пилот пројекта „Школе за 21. век "British Council-a , којем су присуствовали представници свих десет школа из Србије. Пристунима су се обратили Др. Саша Стојановић, Помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци, Денис Киф, Амбасадор Велике Британије, Клер Сирс и Директорка British Council-a за Западни Балкан. Представници наше школе на овом догађају били су: директор школе Бојан Конатар и чланови тима, који су прошли обуку, „Школе за 21. век", Сузана Тасић и Биљана Живковић. Присутни су били у прилици да присуствују демонстрацији рада са Micro:bit уређајима који су овом приликом преузети. Цео догађај пропратили су медији.

 

Школе за 21. век је регионални програм подршке за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана како би својим ученицима омогућиле да стекну вештине које су од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. века.

Програм "Школе за 21. век" има за циљ пружање  подршке школама учесницама, истичући потребе школских лидера, наставника и самих ђака. Овим програмом су обухваћене све основне школе широм Западног Балкана, а усмерен је на  ученикe узраста од 10 до 14 година.

Све основне школе из Србије, како приватне тако и државне, биле су позване да се прикључе овом програму. Први корак је био да се попуни образац за онлајн пријаву до 30. 11. 2017. године. Комисија састављена од представника British Council-a  и  Министарства просвете, науке и технолошког развоја  их је оценила и одабрала десет првопласираних школа које ће учествовати у овом програму.

Непосредно након завршетка процеса селекције, директори школа и наставници из сваке од десет одабраних школа, међу којима је и наша школа, прошле су кроз обуку како би уврстили две кључне вештине (Критичко размишљање и решавање проблема и Дигиталне вештине) у процес учења код ђака. Такође, свака од ових школа добиће по 30 Micro:bit рачунара које је могуће кодирати, као и обуку за њихову примену у процесу учења.

У складу са променама на националном нивоу у образовним политикама и развоју нових образовних стандарда, креирани програм подршке за основне школе широм региона, како би се упознали са иновативном методиком наставе и унапредили дигиталне вештине младих људи. Овај програм се спроводи паралелно са општим наставним планом и програмом у циљу развоја вештина као што су дигиталне вештине, вештине решавања проблема и критичког размишљања, које су ученицима неопходне за успешну каријеру на радном месту или за наставак образовања.

Тим наше школе, који прошао овај програм  и чији је задатак да врши дисеминацију пројекта у школи и умрежавање са другим школама, чине следeћи наставници:

Мирјана Петровић, наставник математике и информетике

Драган Раковић, наставник технике и технологије,

Светлана Николић, наставник физике и информатике

Гордана Стевановић, наставник математике

Јелена Николић, наставник математике

Сузана Тасић, наставник разредне наставе

Биљана Живковић, настаник физике

Александар Банковић, библиотекар, медијатекар


 

Традиционално, као и сваке године, чланови еколошке и етно секције су 05.01.2018. год. ишли по Бадњак. Наставнице биологије и историје су са ученицима у шуми разговарале о значају одласка по Бадњак. Исечени Бадњак су ученици унелеи у школу, а затим су своје Бадњаке однели кућама.

 

1.12.2017. у нашој школи по пети пут, обележен је Дан физике, у оквиру кога је организована изложба постера и приказ новог модела наставе. Изложбу постера и демонстрациjу експеримената организовалe су наставнице физике Биљана Живковић и Светлана Николић. Постери су настали као резултат групног рада на часовима редовне наставе а демонстратори су били ученици шестог разреда. Посебну пажњу ученика млађих разреда привукли су експерименти, па су неке од њих и сами испробали. Овакве активности могу довести до приближавања физичких појмова ученицима млађег узраста, док у исто време дају прилику старијим ученицима да своја знања примене уз усавршавање вештина комуникације. Приказ новог модела наставе „Лењи учитељ“ , приремила је наставница физике Биљана Живковић , уз асистенцију „гостујућих стручњака“ ученика шестог разреда. А то су били: Ирина Очишник, Вања Видојевић, Коља Васиљевић, Мартина Златановић, Павле Васиљевић, Алекса Јелић, Уна Миловановић, Богдан Ђекић, Дарио Агатоновић и Лазар Стефановић. Сваки предан учитељ сматра да у обављању учитељског посла морамо да радимо све што је потребно како бисмо из својих ученика извукли оно најбоље! Ако учитељи раде “све што је потребно“, шта преостаје ученицима? Модел наставе „Лењи учитељ“ нам даје идеје како да наши ученици буду више укључени у процес учења и на тај начин науче више, када их подучавамо мање.

 

У недељу, 10.12.2017. године ученици наше школе учествовали су на Другом фестивалу еко-представа "Црвено, позор (иште), зелено“, у организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР). Том приликом публици су се представили представом "МИСИЈА ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ“. Ученици су чланови драмске секције, похађају трећи разред и са великом жељом и вољом су учествовали у свим припремама за наступ, учесталим пробама и свим активностима везаним за представу. Такође, у припремама су нам се придружиле и у представи учествовале и две ученице другог разреда. У пријатној атмосфери, из дана у дан, ученици су давали све од себе, уживали и трудили се да буду што бољи глумци, у чему су и успели. Наши мали-велики глумци ђаци су одељења III/2 и то: Алекса Ђурђевић, Никола Петровић, Николета Луковић, Ева Радисављевић, Петра Гаљак, Софија Гаљак, Катарина Гаљак, Реља Мијушковић, Нађа Николић. Такође, део екипе чинили су и ученици одељења III/1 и то: Давид Петковић, Тодор Обрадовић, Марта Петровић, Анита Јездић, Теа Стоиловић, Давид Мићић. Ученице одељења II/1, учеснице представе су Лена Милошевић и Марта Бајовић. Наш специјални музички гост, који је певао песму ,,Химна за нашу планету“, био је Павле Васиљевић, ученик одељења III/3. У еколошкој борби, ,,зелени“ су се борили против ,,сивих“ са жељом да публици дочарају колико је важно да планету сачувамо и заштитимо од загађења. Са јасном еколошком поруком ученици су веома успешно представили своју школу и показали колико су одговорни, вредни, свесни својих улога не само у представи, већ и у реалном животу. Све похвале за учешће, као и захвалницу од удружења ,,ЦЕООР“ добили су и подједнако је заслужили сви учесници. Било је задовољство радити на овој представи са ђацима, а с обзиром да је ово наш први корак, планирамо будуће наступе и надамо се победе. Уз подршку колегиница Емине Златар, Сузане Тасић и Ерене Митровић, које су своје ђаке укључиле у представу, на сцени је било 19 ђака на које смо школа и ја веома поносни, као и њихове учитељице. Планирано је да се представа изведе у школи за све ученике млађих разреда у наредном периоду, а на сликама се види атмосфера са самог наступа.

 

Дана 20. 11. 2017. ученици наше школе Лука Станковић, Мина Радовановић и Сара Алексић посетили су Народну скупштину поводом Светског дана детета. Ученици су заједно са својим вршњацима учествовали и раду седнице у којој су партиципирали ученици од 12 до 18 година. Тема седнице је било насиље према деци и препоруке које су деца дала члановима Анкетног одбора за права деце, диретктору Полиције, Министру за рад, социјална и борачка питања, министарки без портфеља Славици Ђукић Дејановић и бројним државним секретарима. Седници је присуствовао и генерални директор UNICEF-a.


 

Учитељице IV разреда, 15 ученика IV разреда, психолог и педагог посетили су предшколце у Вртићу „ Невен“. 13. 11 2017. Посета је планирана у оквиру Дечје недеље, као и акција прикупљања играчака које су наши ученици поклонили предшколцима. Посета је уприличена на Међународни дан љубазности, а предшколци су заједно са старијим друговима учествовали у радионици.

 

У петак, 1.11.2017. год. ученици трећег и четвртог разреда су у Дечјем позоришту одгледали представу ,,Принцезин рођендан“. Ово је прича о крају детињства и почетку сазревања. Прича о претварању једног детета у грубо, дволично, цинично створење. Прича која нам буди сазнање о томе колико су важне духовне и моралне вредности у животу. За дечију душу је важно да добије искрену и чисту љубав као и слободу да се понаша природно и да може да исказује своја осећања.Поруку коју нам шаље је да никада не заборавимо да се деца, растући, претварају у одраз оних у чијем су окружењу одрастали.

 

Ученици наше школе учествовали су у светској манифестацији "Недеља програмирања". Недеља програмирања је покрет који промовише програмирање односно креирање путем кодирања и покренута је 2013.године откада је великом брзином постала популарна у целом свету. У 2016. години, широм европског континента било је организовано 23000 догађаја са 970000 учесника из 46 земаља. Више можете сазнати на сајту http://codeweek.eu/

 

Поводом обележавања Светског дана заштите животиња, 5. октобра, чланови еколошке секције су направили пано о заштићеним врстама, Постављене су слике и текстуални материјал о угроженим и заштићеним врстама животиња. Идеја овог дана је истицање важности животињског света и препознавање позитивног утицаја које животиње имају на наше животе.

 

Чланови еколошке секције и наставнице Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић, посетили су 8.9.2017.год. 14.Шумадијски сајам пољопривреде. На сајму је било преко сто излагача из свих области пољопривреде. Еколози су обишли изложбе воћа, ситних животиња, свиња, оваца, крава, коња. Такође су видели изложбу традиционалних заната и домаце радиности.

У четвртак 11.маја 2017. године је у просторијама Црвеног крста постављена изложба Хуманизам у дечјем стваралаштвуса награђеним и похваљеним радовима ученика који су учествовали на конкурсима које је реализовао Црвени крст,.
Међу изабраним радовима нашли су се и радови ученика наше школе и то:
награђен је рад Исидоре Грујић IV1  учитељице Слађане Ђукановић, а  похваљени су радови: Анђелије Вујовић, Лене Милошевић, Вука Николића, Петра Михаиловића, Нађе Шорак и Луке Мандића I1 учитељице Сузане Тасић, Николе Петровића II2 учитељице Јасмине Љубисављвић и Александре Костадиновић и рад Тамаре Влашковић V5 наставника Ивана Марјановића.

Свечаној изложби, уручењу награда и захвалница присуствовали су поменути ученици са својим родитељима и учитељима.

Том приликом је и школа добила Захвалницуза сарадњу и подршку у реализовању свих активности које промовише Црвени крст.

 

Oве године одржан је  XXXV Републички семинар о настави физике у хотелу "Слобода" у Шапцу од 11. до 13. маја 2017. године
Програм Семинара је обухватао позивна предавања, угледне часове, усмена излагања, постер секцију, радионице. Традиционално, семинар су  пратиле изложбе наставних средстава, уџбеника и књига из физике. У току семинара одржаане су седнице Савета Одељења ДФС за основно и средње образовање, као и  Скупштина Друштва физичара Србије. Одржаан је и округли сто на тему Домети стручног усавршавања наставника.

Наша колегиница, Биљана Живковић, учествовала је у раду семинара као аутор и предавач:

Пример добре праксе- Рад при истезању еластичне опруге

1Биљана Живковић, 2Ивана Круљ
1ОШ „Вук Стефановић Караџић“, Чегарска 3, Крагујевац
2Висока школа примењених струковних студија, Филипа Филиповића 20, Врањe

Могућности сарадње ученика и наставника: eTwinning и Еразмус+ програми мобилности

Јелена Радовановић1, Биљана Живковић2, Ремзо Дестовић3
1Основна школа „Слободан Секулић“ Ужице; 2Основна школа „Вук Стефановић Караџић“ Крагујевац; 3Основна школа „Јован Јовановић Змај“Нови Пазар

 

 

У Крагујевцу је у периоду од 9. до 12. маја 2017. године одржан 19. Међународни луткарски фестивал "Златна Искра". Ученици другог разреда су у четвртак 11. маја 2017. године у 12:00 часова у Књажевско-српском театару одгледали представу ЏЕЛСОМИНО У ЗЕМЉИ ЛАЖИ у извођењу Државног луткарског позоришта Стара Загора из Бугарске.

 

У оквиру сарадње са обдаништем ''Невен'' реализован је, по први пут, родитељски састанак за предшколску групу. Састанку су присуствовали родитељи из три предшколске групе, васпитачи, учитељице које од септембра преузимају прваке: Виолета Стошић, Љиљана Милић, Љиљана Цатић, Слађана Ђукановић и Ирена Симовић и педагог Јасмина Цветић. Поред презентације рада школе родитељи су упознати и са процедурама уписа и тестирања, а указано им је и на које начине могу полако припремати децу за важан догађај у животу који им предстоји.

 

У четвртак, 06. априла 2017. године, одржано је предавање ''Промене у пубертету'' за девојчице 6. разреда. Предавач је била др Јелена Николић а предавању је присуствовало 45 девојчица.

 

У четвртак, 30.03.2017. године  ученици  трећег  и четвртог   разреда  су посетили  Дечје  позориште.  Одгледали  су  представу   ,,Јан Бибијан”
Представа је научнофантастичног жанра.
Невероватни доживљаји једног дечака  Јана Бибијана. Неочекивани обрти говоре о несташном дечаку и његовој авантури, о необичном пријатељству са Паволчићем Фјуом, о лепој девојци коју је зли чаробњак Мирилај претворио у птицу, као и о тајнама подземног света у коме владају  ћаволи.

Поучна прича о одрастању, разумевању и емоционалном сазревању.

 

У понедељак, 27.марта 2017. године, одржано је предавање ''Репродуктивно здравље'' за представнике одељења 7. И 8. разреда. Предавач је била медицинска сестра из Саветовалишта за младе, а предавању је присуствовало 35 ученика.

 

                 У  четвртак, 23.03.2017. године  ученици  првог и другог   разреда  су посетили  Дечје  позориште.  Одгледали  су  представу ,,Кроки и пријатељи“. 

Кроки је крокодил, који живи у кући на ивици шуме. Његов пријатељ зец Тине, веверица Мица, дивља свиња Павле и сова Урша, често га посећују. Кроки није обичан крокодил, он не воли пливање у реци, воли слаткише и чоколаду и сакупља старе ствари.
,,Кроки и пријатељи“ је прича о пријатељству и односу према стварима и природи. Она открива нежне односе и искрена осећања.

 

Ученици седмог разреда су са наставницом биологије Тањом Миладиновић, дана 24.03.2017. год. присуствовали трибини у просторијама Црвеног крста. Трибина је била посвећена обележавању Светског дана борбе против туберкулозе, а предавач је била прим. др. Владана Милошковић. Ученици су добили адекватан материјал и знање које ће пренети осталим ученицима у школи.

 

22. марта 2017. године у школи је одржана обука за професоре разредне наставе под називом ,,Покренимо нашу децу“. Наиме, циљ обуке је била едукација учитеља за примену свакодневног физичког вежбања, кроз различите моделе вежбања и активности. Обуку је одржала Јасмина Љубисављевић, која је уједно и координатор пилот пројекта ,,Покренимо нашу децу“, на нивоу школе, а која је претходно била на обуци у организацији креатора истоименог пројекта, под покровитељством и подршком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Aqua vive i SSPFVS-a. У оквиру пројекта учитељи су упознати са могућностима спровођења физичког вежбања, кроз примену различитих облика вежби обликовања, без и са коришћењем разноврсних средстава, елементарним играма у складу са одређеним годишњим добом у току школске године, као и условима рада уопште, у учионици, фискултурној сали или на отвореном. Тако ће у будуће сваког дана учитељи са својим ученицима, не само у оквиру часова физичког васпитања, већ и на другим часовима, свакодневно спроводити петнаестоминутно вежбање, како би се радило на корекцији деформитета, попут гојазности, неправилног држања, равних стопала и слично, а све то кроз Модел 1: Весела столица, Причам ти причу, Здрава стопалца, Разиграна палица или Модел 2: Музичка гимнастика, Плеши и заледи се или пак кроз Модел 3: Јесење, Зимске или Пролећне играрије. Сви учитељи добили су плакате и водич, који ће њима и ученицима служити као смернице у раду, као и образац за евиденцију спровођења различитих видова вежбања. Уколико се покаже као применљив и користан, сам пројекат постаће део Годишњег плана рада школе и имплементирати се у Школски програм од наредне школске године, у свим школама на нивоу Србије. Циљ је спречити деформитете у млађем школском узрасту, када за то још постоји могућност. У реализацију пројекта су се од 23. марта 2017, активно укључили сви учитељи школе, а циљ је такође укључити и родитеље, информисати их о могућностима рада, вежбања и превенције код куће, како би процес био континуиран, самим тим и потпунији и успешнији. За више информација родитељи могу посетити сајт www.aquaviva.rs.

 

Дана 17. марта 2017. године чланови еколошке секције и наставница биологије Тања Миладиновић посетили су Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији. Ученици су посматрали презентације, извођење огледа, а неке су и сами извели.

 

У петак 17. мартa 2017. у Првој крагујевачкој гимназији одржан је фестивалу науке „Дај(т)е се на знање“. У оквиру фестивала приказани су бројни експерименти, одржано низ радионица, турнир у програмирању робота, округли сто на тему "У сусрет потребама и интересима даровитих ученика“. На крају фестивала приказан перформанс ,,Периодни систем елемената “ . Ученици наше школе, чланови секције Хокус-покус: Јована Петровић, Аница Лукић, Јелена Милошевић, Викторија Јотовић, Тијана Станојевић и Лазар Гачић су посетиоцима фестивала испричали причу У СВЕТУ СВЕТЛОСТИ И БОЈА изводећи стварне и виртуалне експерименте.

 

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање запослених у образовању Крагујевац, у уторак 14.03.2017.године, изведена је радионица поводом обележавања дана броја 𝝅, за ученике и наставнике физике и математике из четири крагујевачке основне школе: Вук Стефановић Краџић, Светозар Марковић, Милутин и Драгиња Тодоровић и Мирко Јовановић. Ауторке и реализаторке радионице биле су Ана Марковић, професор физике у Првој крагујевачкој гимназији и Биљана Живковић, професор физике у ОШ ,,Вук Стефановић Караџић’’. Циљ радионице је био да се укаже на потребу интегрисаног приступа у настави физике и математике. Учесници радионице су, после Историјског осврта на дан броја 𝝅, решавали неколико експерименталних проблемских задатака у вези са одређивањем броја 𝝅. Овакав приступ би наставу математике и физике учинити квалитетнијом и занимљивијом при чему се математика користи као алат за решавање проблема из физике. Ниједан број, симбол или ознака нису побудили толико интересовање колико чувени број 𝝅 (Пи). Његова приближна вредност износи 3,14159 и представља однос обима и пречника круга. Има бесконачан број децимала, чијим израчунавањем су се бавили математичари још од античке Грчке до данашњих дана. Данас се зна да број спада у групу ирационалних бројева, и његова вредност је заокружена на 64 децимале: 𝝅 ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 Познато је да је први пут физичар Лари Шо 1988. године почео да обележава дан броја . Од 2009. године, сваког 14-ог марта се обележава тај дан, који је посвећен популаризације математике у целом свету.

 

 

У уторак, 7. марта учитељи и наставници школе присуствовали су трибини у организацији Центра за стручно усавршавање под називом ,,Заштита деце и јачање опште безбедности, како у стварном, тако и у виртуелном свету друштвених мрежа“. Наиме, трибини су присуствовали чланови школског Тима за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања: Сузана Миловановић, Сузана Тасић, Јасмина Љубисављевић, учитељице Емина Златар, Слађана Ђукановић, Љиљана Цатић, Јелена Рафаиловић, Ерена Митровић, наставница енглеског језика Гордана Видовић, као и ученици, чланови ђачког парламента. Кроз едукацију се могло сазнати које све опасности прете деци, малолетним лицима, али и одраслима кроз активно коришћење различитих форми друштвених мрежа. Основа трибине била је на конкретним, реалним примерима, причама кроз које се јасно шаље порука на шта све треба обратити пажњу и колико је важно бити сарадник свом детету, али и ученику у коришћењу савремених технологија у комуникацији, забави, слободном времену. Циљ трибине је подићи свест како наставника, тако и ученика о савременим опасностима и проблемима са којима се све чешће сусреће омаладина, као и ширење едукације на нивоу школе, међу наставницима и ученицима.

 

У суботу 25. фебруара 2017. године Добровољно давање крви је од непроцењивог значаја за живот људи, којима је крв неопходна или у лечењу или приликом повреда. То је једна од ретких течности која не може да се направи вештачким путем, већ се даје трансфузијом и надокнађује сопственим организмом. Тим поводом је у суботу 25. фебруара 2017. године у просторијама наше школе спроведена друга по реду Акција добровољног давања крви. Акцији се одазвало 16 добровољних давалаца, од којих је крв дало 14. У то име похваљујемо ученике и наставнике чији су родитељи, рођаци или комшије дошли по њиховом позиву и добровољно дали крв. То су:

Сергеј Станковић и Косовац Саша III5 - учитељица Гордана Николић
Петронијевић Мартин и Ђорђевић Ана I4 -учитељица Ирена Ђорђевић
Петронијевић Теодора и Ђорђевић Јована V4 - разредни старешина Радмила Шиљковић
Ракоњац Немања III4 - учитељица Марија Вукојевић
Ракоњац Николина II5 - учитељица Милица Милошевић
Петровић Јана II1 и Марта II1 - учитељица Емина Златар
Анђелија Марашевић - предшколац
Ева Радисављевић II2 - учитељица Јасмина Љубисављевић
Станић Тамара IV5 - учитељица Ирена Симовић
Станић Нађа II4 - учитељица Сузана Миловановић
Марија Гајић VI4- разредни старешина Тања Миладиновић
Филип Љубисављевић III3- учитељица Весна Живановић
Станић Никола II3 - учитељица Ерена Митровић
Станић Николина VI3 - разредни старешина Иван Станојевић
Тодоровић Ненад, Димитријевски Ненад, Саша Мијаиловић – учитељица Слађана Ђукановић.
Анђелија Марашевић предшколац.
Овом приликом се захваљујемо свим разредним старешинама и ученицима који су својим ангажовањем промовисали ову од непроцењивог значаја важну акцију.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама Тањом Миладиновић и Сањом Срејић 5. јануара 2017. године ишли у шуму по бадњак. У правој зимској идили ученици су одсекли бадњаке за своје домове и за школу. Ова традиционална зимска шетња шетња се завршиле уношењем бадњака у школу.

 

Дана 27.12.2016. године директор школе, педагог, учитељи и ученици садашњег четвртог разреда посетили су обданиште ,,Невен“. Том приликом поклонили су обданишту и његовим полазницима играчке прикупљене од стране ученика школе ,,Вук Стефановић Караџић“, што је пракса наше школе више година уназад. Срдачно су нас дочекали и угостили. У пријатној атмосфери предшколци и наши ђаци су учествовали у заједничкој изради украса у оквиру радионице. Резултат заједничког, креативног рада били су прелепи новогодишњи украси, којим су потом окитили јелку у просторијама вртића. На обострано задовољство све је протекло у пријатној, дружељубивој атмосфери и дивном дружењу и сарадњи.

 

 

Видео писмо из Москве

 

Погледајте снимак представе "Новогодишња бајка"

 

У суботу, 24. децембра 2016. године у нашој школи је одржан ''Новогодишњи вашарчић''. У организацији и реализацији учествовало је преко 550 ученика и 49 наставника у 26 продајних поставки. Циљ нам је био промоција дечијег стваралаштва као и рад на унапређивању сарадње са родитељима. ''Новогодишњи вашарчић'' је, уједно, део активности у оквиру одрживости пројекта ''Предузетничка педагогија – предузетна деца''. Новац прикупљен од продаје производа намењен је набавци наставних средстава.

Учесници:

• Ученици 4/1 и 4/2 са учитељицама Слађаном Ђукановић и Љиљаном Цатић

• Ученици 2/1, 3/1 и 4/3 са учитељицама Емином Златар, Јеленом Рафаиловић и Виолетом Стошић

• Ученици 2/2 су са учитељицама Јасмином Љубисављевић и Александром Костадиновић

• Ученици 1/2 са учитељицама Слађаном Милошевић и Лепосавом Стевановић

• Ученици 6/1 са наставницом Катарином Туцаковић

• Ученици 3/5, 4/4 и 1/5 са учитељицама Маријом Вукојевић, Љиљаном Милић и Весном Михајловић Јевтић

• Ученици 3/5 са учитељицом Иреном Симовић

• Ученици 1/1 и 3/3 са учитељицама Сузаном Тасић и Весном Живановић

• Ученици из Трмбаса и Букоровца са учитељицама Биљаном Николић, Кристином Стојановић и Тином Обрадовић

• Ученици 7/5, 8/4 и 8/5 са наставницама Иваном Искреновић, Зорицом Петровић, Јеленом Миковић и Горданом Видовић

• Ученици 2/5 са учитељицом Милицом Милошевић и педагогом Јасмином Цветић

• Ученици 1/4 са учитељицом Иреном Ђорђевић

• Ученици 2/4 и 3/5 са учитељицама Сузаном Миловановић и Горданом Николић

• Ученици старијих разреда са наставницама Слађаном Стоиљковић и Вером Маринковић

• Ученици 6/2 и 6/3 са наставницима Зорицом Ђорђевић и Иваном Станојевићем

• Ученици 6/2 са наставницом Лидијом Јевтић

• Ученици 7/1 са наставником Ненадом Филиповићем

• Ученици 3/2 са учитељицом Горданом Марковић

• Ученици 8/3 са наставницама Горданом Стевановић и Светланом Николић

• Ученици 5/1 и 8/1 са наставницама Јеленом Николић и Невенком Спасојевић

• Ученици 5/3 са наставницима Драганом Раковићем, Миланом Птровићем и Александром Банковићем

• Ученици 7/4 и 8/2 са наставницама Сањом Срејић и Марином Катанић

• Ученици 5/4 и 6/4 са наставницама Радмилом Шиљковић и Тањом Миладиновић

• Ученици 1/3 са учитељицом Сузаном Сунајко Јовић

• Ученици старијих разреда са наставником Иваном Марјановићем

• Чланови ''Ђачког парламента'' са психологом Мирјаном Милосављевић

 

12.12.2016. у нашој школи је обележен као Дан физике у оквиру кога је организована изложба постера и приказ стручног рада. Изложбу постера и демонстрациjу експеримената организовала је наставница Биљана Живковић. Демонстратори су били ученици шестог разреда. Постери су настали као резултат групног рада на часовима редовне наставе.

 

Приказ рада „Када порастем бићу метеролог“, приредиле су наставница физике Биљана Живковић и учитељица Сузана Тасић, уз асистенцију ученика осмог разреда Луке Сарића и Алексе Марића. Рад представља пример добре праксе са Сабора учитеља, Београд 2016. и део је пројекта Кутак за климатске елементе на еTwinning порталу. У оквиру овог пројекта успостављена је сарадња између школа „Слободан Секулић“ , Ужице и „Алекса Дејовић“, Севејно, у којима физику предаје Јелена Радовановић, са нашом школом. Ово је такође пример позитивног искуства сарадње наставника физике са учитељима, при чему је наставни садржај реализован кроз вршњачко учење. Овакве активности могу довести до приближавања физичких појмова ученицима млађег узраста, док у исто време дају прилику старијим ученицима да своја знања примене и утврде уз усавршавање вештина комуникације.

 

У просторијама Црвеног крста 5. децембра 2016. године је приређена изложба награђених ликовних радова ученика основних и срењих школа за идејно решење новогодишњих честитки.

Из наше школе награђено је четири ученика и то: ученик Борис Ђорђевић III1 ученик учитељице Јелене Рафаиловић, добио је награду и његова честитка је штампана, а ученици Сава Луковић I 2 (учитељица Слађана Милошевић) , Милош Ђорђевић II1 (учитељица Емина Златар) и Исидора Грујић IV 1 (учитељица Слађана Ђукановић), добили су захвалнице, јер су им радови ушли у ужи избор. Свечаном уручивању награда и захвалница приуствовали су награђени ученици са својим учитељицама и родитељима.

 

Двадесеторо ученика наше школе, присуствовало је 14.11.2016. године радионици коју су чланови групе Ц- 31 организовали у музеју 21. октобар, а у пратњи наставника Сање Срејић и Николе Ненковића. Концепт радионице био је да се полазећи од локалног историјског наслеђа Другог светског рата као основе за учење о људским правима, покрене дијалог о актуелним питањима дискриминације и кршења права са којима се деца свакодневно суочавају, у вршњачкој групи, школи, заједници. Радионица представља полазну тачку целокупног пројекта чији је циљ да допринесе осетљивости на неправду, саосећању са онима који су изложени дискриминацији и тежњи деце да дају свој допринос превазилажењу дискриминације и промоцији људских права.

 

Као и свих претходних година почев од 2008., наставници и ученици наше школе учествују у реализацији пројекта „Музеј прошлости за будућност“, чији су аутори педагог Маша Аврамовић и историчар Александара Стаменковић у оквиру организације C31 ( Центар за развој културе дечјих права). Централни део пројекта представља поменути пројекат који се спроводи у музеју 21.октобар а праћен је и низом других активности попут Time travel догађаја „Манифест за будућност“, школских пројеката радионица, семинара и конференција намењених ученицима и наставницима. И ове године 20 ученика наше школе имаће прилику да прође радионице и све остале активности предвиђене овим пројектом. Тим поводом је 7.11.2016. године, одржан састанак у ОШ“Светозар Марковић“, коме су присуствовали наставница историје Сања Срејић и наставник српског језика Никола Ненковић. У оквиру четвртог циклуса едукативног програма планиране су: • Радионице у Музеју 21. октобар, у периоду од 14- 19. новембра, у којима ће учествовати око 150 ученика и 20 наставника. • Семинар о најуспешнијим образовним праксама и методама учења о људским правима и толеранцији које се примењују у школама у Шведској, намењен наставницима који су узели учешћа у пројекту, а који би водиле колеге из Raoul Wallenberg Academy из Шведске. • Радионица радног назива „ Право на слободу изражавања“ која има за циљ да припреми ученике за разговор са амбасадором Краљевине Шведске у Београду, њ.е Јаном Лундином који ће 08. децембра посетити Крагујевац. • Учешће у међународном пројекту „Коцка људских права“који ће се уз подршку Амбасаде Шведске, а у оквиру поменутог пројекта реализовати у Србији (Крагујевац и Београд) у другом полугодишту.

 

Трибинa – Разматрања разлога који би водили реформи осмогодишње основне школе Академијски oдбор за образовање Српске академије наука и уметности организoвао је Трибину Разматрања разлога који би водили реформи осмогодишње основне школе, која је одржана 3. новембра, 2016. године у Београду. Позиву Српске академије наука и уметности одазвали су се наше колеге Бранислав Јовановић (Школска управа), Ана Марковић (Прва крагујевачка гимназија) и Биљана Живковић (ОШ “Вук Стефановић Караџић“) и наступили са заједичким излагањем: Преиспитивање постојећих и уочавање нових фактора кључних за утицај на промене у основној школи У свом излагању заступали су став да квалитет образовања и у образовању се много више постиже иновативним него структуралним променама. Носиоци иновативних промена су наставници, наставници који прате нове трендове...

На предлог начелника Школске управе, Горана Јоксимовића, исти рад је изложен 7.новембра 2016. године на Колегијуму Школске управе.

 

У сарадњи са Удружењем за развој младих ,,Интерактив“, Тим за заштиту деце од занемаривања, насиља и злостављања организовао је акцију и едукацију ученика млађих разреда о безбедности у саобраћају. Наиме, ученици Друге техничке школе, а на иницијативу удружења ,,Интерактив“, спровели су едукацију ученика у трајању од једног школског часа, на којој су према организованом и планираном времену ученике упознали са најважнијим правилима понашања у саобраћају, како би ученици у истом били безбедни. Такође, акценат је био на понашању пешака, бициклиста, чију улогу ученици најчешће имају у саобраћају. Скренута је пажња на неке од најбитнијих саобраћајних знакова, у смислу њиховог значења и намене. Извршена је и симулација појединих ситуација у саобраћају, као и начин правилног, односно неправилног реаговања, када се нађемо у истој. Ученици су били веома заинтересовани и пажљиви. Едукација је рађена истовремено са по два одељења, у комбинацији 1. и 2., односно 3. и 4. разред у обе смене. Ученицима је посебно било интересантно то што су могли да виде реалне знакове, опрему, као и да изнесу своја претходна знања и сазнају нешто ново кроз сарадњу и комуникацију са едукаторима. Како је акција успешно спроведена, на обострано задовољство, школа је добила захвалницу од стране удружења, као симбол успешне садашње, а надамо се и будуће сарадње.

 

Наставница биологије Тања Миладиновић и ученици Андрија Влашковић VI4 и Матеја Влашковић VI4, 6. новембра 2016. године су присуствовали у Научном клубу ЦСУ Крагујевац, радионици у оквиру пројекта „Орнитолошки школски клубови“. Друштво за заштиту и пручавање птица Србије организовало је предавање о птицама (истраживање и заштита, значај и методологија пописа птица). Затим су ученици у оквиру радионице имали практичан рад – прављење кућица, хранилица и појилица за птице. Направљена кућица ће после фарбања и лакирања бити постављена у школском дворишту.

 

Чланови еколошке секције и наставнице биологије Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић су током октобра 2016. Године организовали прикупљање фотографија кућних љубимаца. Ученици су фотографије и најважније податке о својим љубимцима преточили у плакате. Плакати су постављени на пано у холу школе. Ова активност чланова еколошке секције је организована поводом обележавања Светског дана заштите животиња.

 

Ученици наше школе учествовали су у светској манифестацији "Недеља програмирања", која је одржана од 17. до 21. октобра.

Недеља програмирања је покрет који промовише програмирање односно креирање путем кодирања и покренута је 2013.године откада је великом брзином постала популарна у целом свету а само 2015.године 46 земаља је узело учешће у ЕУ Недељи кодирања- све ЕУ земље чланице плус Исланд, Норвешка, Швајцарска, Албанија, Македонија, Србија, Турска, Аустралија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Кина, Јужна Кореја, Молдавија, Мароко, Тајван, Тунис, Украјина и Сједињене Америчке државе.

Заинтересовани ученици су правили своје прве програме у платформи "Scratch" и учили појам алгоритма и начин алгоритамског размишљања користећи "Code". Више можете сазнати на сајту http://codeweek.eu/

 

У оквиру ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ организован је одлазак наших ученика у позориште. У понедељак, 17.10.2016. год. ученици трећег и четвртог разреда у Дечјем позоришту су одгледали представу ,,Басне из сенке“. У режији Бисерке Колевске, глумци Дарија Нешић, Миломир Ракић, Милош Миловановић и Владимир Ђоковић, због брзог мењања кадрова, донели су представу на веома интересантан начин, близак деци.

 

Први српско-руски фестивал школских театара, одржан 15.10.2016., организовао је Центар за младе „Школа мира”, у партнерству са седам основних школа из Крагујевца и околних села: „Светозар Марковић”, „21. октобар”, „Вук Стефановић Караџић”, „Свети Сава”, „Прота Стеван Поповић” из Чумића, „19. октобар” из Маршића и „Милоје Симовић” из Драгобраће. Гости су допутовали из Русије – Велика московска школа (1862) са својим ученичким театром „Сазвежђе”, чије представе режира позната руска глумица Јелена Антонова. У склопу фестивала одржана је и образовна радионица за учитеље и наставнике на тему како радити са децом у школском позоришту. Договорено је и да крагујевачки основци који су учествовали у овом пројекту на пролеће буду гости Фестивала школских театара у Москви „Пушкиново пролеће”. Учествујући у овом значајном културном пројекту, просветни радници Шумадије су имали важан циљ – да се културом и театром боре против погубних утицаја штетних медијских садржаја којима су деца свакодневно изложена. Наша школа представила се представом „Вашар у Тополи“ . Учествовало је 17 ученика одељења IV/3 са учитељицама Виолетом Стошић и Емином Златар.

 

У недељу 2. октобра је одржана Трка за срећније детињство. Трку је подржало и 10-так ученика наше школе од првог до четвртог разреда са којима је била и учитељица Слађана Ђукановић. Ученик наше школе Душан Крстић VIII разред је освојио прво место у категорији ученика од петог до осмог разреда.

Циљ трке није само победа већ самим учешћем се показује неговање хуманих вредности које промовише Црвени крст. Наша школа подржава хумане вредности реализујући све акције које предлаже Црвени крст, једна од њих је и куповина стартних бројева. Сви ученици су купили стартне бројеве, јер се њиховом куповином обезбеђују средства како за наше ученике којима је помоћ потребна, тако и за осталу децу на нивоу града.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Тањом Миладиновић и Зорицом Ђорђевић 1.10.2016. године посетили Еко парк Илина вода. Обишли су животиње , хранили их, мазили и на тај начин препознали су позитиван утицај који животиње имају на наше животе. Време су провели у решавању загонетки о животињама, имитирању и погађању имена загонетне животиње кроз пантомиму, важбању на справама и љуљашкама.

 

Ученици Еколошке секције наше школе са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић су већ традиционално посетили Пољопривредни сајам у Крагујевцу. И ове године ученици су могли да виде бројне произвођаче који су излагали своје производе.Обишли су и видели изложене пољоприврадне производе (воће, поврће,разне прерађевине), изложбу цвећа, домаћих рукотворина и пољопривредних машина. За њих је посебно била интересантна посета штанду са ситним животињама и изложба коња који су показали своје умеће у прескакању препона и разних препрека.Имали су прилику и да присуствују забавном програму који су извели чланови културно-уметничких друштава.

 

19.09.2016. је у свечаној сали ПМФ-а одржана 16. изложба гљива у организацији Удружења гљивара Шумадије. Изложбу су посетили чланови еколошке секције са наставницама биологије. Ученици су имали прилику да се упознају са бројним отровним и јестивим врстама гљива, које су пронађене на подручју Шумадије и Копаоника. Представљено је 246 врста гљива. Изложби је претходила акција коју су протеклих дана обавили чланови друштва на територији Рудника, Гледићких планина, Црног врха, Копаоника, Гоча, Голије...Љубитељи гљива могли су овом приликом да набаве стручну литературу из микологије, али и да дегустирају разна јела од гљива.

 

У ОШ ,,Вук Стефановић Караџић” 12. септембра 2016. године Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са саобраћајном полицијом Крагујевца реализовао предавање за ученике првог разреда на тему,, ЗАШТИТИМО ДЕЦУ У САОБРАЋАЈУ''. Предавању присуствовало 122 ученика првог разреда са својим учитељицама.

 

У договору са представницима Планинарског друштва ,, Жежељ'', а уз одобрење директора школе и сагласност родитеља ученика IV1, 19 ученика и ја њихова учитељица Слађана Ђукановић, кренули смо у једну планинарску авантуру. Испред школе смо се окупили у суботу 10. 9. 2016. око 7 часова спремни за планинарење, адекватно обучени, понели смо воду, грицкалице и воће и упутили се ка главној аутобуској станици. Одатле смо организовано кренули са осталим планинарима до дома у Аџиним Ливадама. После пријављивања свих чланова друштава, отворено је и званично планинарско дружење на Републичком нивоу под називом Гледићка трансверзала. У понуди су биле три стазе различитих дужина. Ми смо се определили за стазу од 15 км, али се 9 км ишло аутобусом. Наш циљ је био Црни врх – Дуленски. Са групом планинара који су се определили за ту стазу и са два водича – планинара, од планинарског дома до Бајчетине ишли смо аутобусом, а затим пешака до врха. На путу смо прошли поред куће председника Републике Србије Томислава Николића, што је за децу оставило посебан утисак. Шетња је протекла у дружењу, разгледању, фотографисању као и паузама за грицкање и игру. Са највишег врха су нам показали део ка Копаонику и Жељину, Ртњу и Горњој Сабанти. По повратку смо ручали , играли се у дворишту планинарског дома. Искористили смо позив и посетили баку и деку нашег ученика Ђорђа Јанковића. Пропратили смо и поздравили председника када је пролазио на путу ка својој кући у Бајчетини. На самом крају било је свечано затварање традиционалне акције на којој је било преко 500 учесника из 29 друштава из целе Србије. Уследило је свечано уручење захвалница учесницима друштава и организованих група. Наша одељенска заједница је такође добила захвалницу за учешће на ,, Гледићкој трансверзали''. Око 18 часова смо организовано кренули аутобусима до главне станице у Крагујевцу, а потом пешака до школе. Деци је дан прошао у незаборавном дружењу са осталим љубитељима природе као и упознавању наше ближе околине.

Савез учитеља Републике Србије организовао је традиционални стручни скуп XXX Сабор учитеља Србије и Смотру стваралаштва учитеља у образовно-васпитном процесу 18. и 19. јуна 2016. године у Београду. На Сабору наствнивици имају прилику да презентују примере добре праксе: ''Унапређивање наставне праксе кроз размену професионалних искустава''. Рад под називом „Када порастем бићу метеоролог!“ који представља радионицу у оквиру пројекта Кутак за климатске елементе презентовале су наше колегинице Биљана Живковић, наставник физике и Сузана Тасић, наставник разредне наставе у сарадњи са Јеленом Радовановић, наставником физике и Станојлом Цветковић, наставником разредне наставе из ОШ „Слободан Секулић“, Ужице. Овај рад приказује пример позитивног искуства сарадње наставника из два града, при чему је наставни садржај реализован кроз вршњачко учење у оквиру пројекта Кутак за климатске елементе, који је покренут на eTwinning порталу.

 

Група предузетника-ученика 6.и 7.ог разреда,на челу са наставницама Зорицом Петровић и Горданом Видовић извела је две представе на енглеском језику, под називом*THE LOST LAMP*.Прва је одиграна 16.05.2016. , а друга,односно реприза, 07.06.2016. године.у холу школе.У представи су учествовали следећи ученици:7/4-Мирјана Радић, Невена Вукојевић и Тијана Вукојевић, 7/5-Анита Стојковић, Сава Димитријевић, Михаило Радојковић и Лазар Митровић, 6/4-Никола Јевтић и Катарина Јевтић, 6/5-Елена Влашковић, Мина Радовановић и Константин Костић.Публика је уживала у занимљивим сценама и активно учествовала у певању песмица на енглеском језику. Део зарађеног новца од продаје карата је лепо потрошен гледањем филма *Алиса иза огледала*, као и посетом ресторана Mc Donalds.

 

Дана 06.06.2016. године, гости наших ученика били су предшколци из вртића „Невен“. Они су дошли са својим васпитачима да упознају школу чији ће од септембра бити ђаци. Деца су обишла учионице млађих разреда, базен и медијатеку. Дружили су се са старијим другарима, са њима седели у школским клупама, заједно певали, рецитовали и цртали. Дружење је протекло у лепом расположењу са жељом учитеља и васпитача да ово постане традиција.

 

У суботу, 4.06.2016. године, у нашој школи је у организацији Центра за стручно усавршавање реализован је семинар „Ефективно подучавање“. Реализатори семинара су били Валентина Грбић и Иван Недељковић. Присуствовало је 26 наставника наше школе. Циљ семинара је унапређивање личних капацитета и компетенција наставника, стручних сарадника и директора школа за ефективни приступ настави и процесу учења. Садржаји су реализовани кроз следеће теме: Улога наставника и ефекти образовања, Принципи ефективног подучавања и Појам, чиниоци и принципи дугорочног памћења. Семинар је протекао у радној атмосфери. Сви учесници су били задовољни организацијом, темама које су обрађене и реализаторима који су на адекватан начин водили семинар.

 

У среду, 11.5. 2016. у свчаној сали Хале „Језеро“ потисан је Мемрорандум о сарадњи између Града Крагујевцa, ЦСУ Крагујевац и Центrрa за промоцију науке Београд. Том приликом је отворен Научни клуб у Крагујевцу. Тим поводом организован је Фестивал науке који су посетили чланови секције Хокус-покус и учесници пројeкта Кутак за климатске елементе на порталу еTwinning.

 

Поводом обележавања Дана града, одржан је Ђурђевдански карневал у нашем граду. Као и сваке године, и ове године су ученици наше школе учествовали на карневалу. Нашу школу представљало је тридесет ученика трећег и четвртог разреда. Учешће наших ученика организовале су педагог Јасмина Цветић, учитељице трећег разреда Љиљана Цатић и Ирена Симовић и учитељице четвртог разреда Ирена Ђорђевић и Сузана Тасић. Карневал је протекао у веселом расположењу и наши ученици су томе допринели са својим креативним шеширићима.

 

У суботу, 23. априла 2016. године у нашој школи је одржан традиционални „Вашарчић“, на коме су ученици и наставници имали прилику да представе своје активности у оквиру секција, предмета и група формираних у пројекту „Предузетничка педагогија – предузетна деца“. У организацији и реализацији „Вашарчића“ учествовало је преко 450 ученика и 50 наставника у 26 продајно-изложбених поставки. И ове године „Вашарчић“ је био изузетно посећен, чиме смо показали добру сарадњу школе и родитеља. Манифестација је и медијски пропраћена од стране ТВ РТК. „Вашарчић“ је тематски био подељен на две целине: Предузетништво и Мини- фестивал науке.

У оквиру Предузетништва представило се 16 група:

• Ученици 3/1 и 3/2 са учитељицама Слађаном Ђукановић и Љиљаном Цатић правили су ситне слане и слатке колаче и држаче за салвете.

• Ученици 1/1 и 3/3 са учитељицама Емином Златар и Виолетом Стошић правили су украсне свеће и срца

• Ученици 1/2 су са учитељицама Јасмином Љубисављевић и Александром Костадиновић правили рамове за слике и чинијице.

• Ученици 2/2 са учитељицама Слађаном Милошевић и Горданом Марковић правили су шешириће и ускршња јаја.

• Ученици 5/1 са наставницом Катарином Туцаковић правили су магнете.

• Ученици 2/4 и 4/5 са учитељицама Маријом Вукојевић и Весном Михајловић Јевтић правили су украсне корпице и пилиће.

• Ученици 3/4 и 3/5 са учитељицама Иреном Симовић и Љиљаном Милић правили су лицидерска срца, кутије за оловке, фигурице од теста, корпице.

• Ученици 2/1 и 2/3 са учитељицама Јеленом Рафаиловић и Весном Живановић правили су снежне кугле од тегли.

• Ученици из Трмбаса и Букоровца са учитељицама Биљаном Николић, Кристином Стојановић и Иваном Милетић правили су држаче за салвете.

• Ученици 5/4 и 5/5 са наставницама Иваном Искреновић, Јеленом Миковић и Радмилом Шиљковић правили су магнете, украсне свеће и коверте са пословицама на немачком језику.

• Ученици 1/5 са учитељицом Милицом Милошевић и педагогом Јасмином Цветић правили су корпице од канапа за ускршња јаја.

• Ученици 4/1 и 4/4 са учитељицама Сузаном Тасић и Иреном Ђорђевић правили су роковнике и блокчиће.

• Ученици 1/4 и 2/5 са учитељицама Сузаном Миловановић и Горданом Николић правили су подметаче, корпице и цветиће.

• Ученици 4/3 са учитељицом Сузаном Сунајко Јовић осликали су дрвена јаја.

• Ученици 7/1 са наставницом Вером Маринковић правили су лимунаду.

• Ученици 7. разреда са наставницама Зорицом Петровић и Горданом Видовић најавили су представу на енглеском језику коју ће накнадно извести.

Део новца прикупљен продајом биће искоришћен у хуманитарне сврхе.

Том приликом Дечији савез и Парламент са учитељицом Лепосавом Стевановић организовали су продајну изложбу ускршњих јаја која су припремили ученици свих одељења наше школе. Целокупан приход усмериће се у хуманитарне сврхе.

У оквиру „Вашарчића“ одржан је и Mини-фестивал науке, у оквиру кога су се представиле следеће секције:

• Чланови секције Хокус–покус, коју води наставница Биљана Живковић, били су демонстратори огледа из физике. Они су нам такође показали и како фунционише мини- метеролошка станица. Наставница Светлана Николић показала нам је како настаје холограм.

•Ученици 7. и 8. разреда били су демонстратори занимљивих  огледа из хемије (наставнице Вера Маринковић и Слађана Ковачевић).

•Да математика може бити занимљива (судоку, танграм, шах, занимљиве едукативне игрице на рачунару), показали су наставници: Гордана Стевановић, Невенка Спасојевић, Мирјана Петровић, Владимир Радивојевић и Јелена Николић.

•Посебну пажњу посетилаца привукли су роботи које су направили ученици седмог разреда у оквиру представљања техничког и информатичког образовања (наставник Драган Раковић)

•Чланови Еколошке секције, коју воде наставнице Зорица Ђорђевић и Тања Миладиновић,  представили су свој рад уз помоћ постера. Они су, такође, посетиоцима делили еколошке поруке.

•Чланови Етно-секције и наставници Сања Срејић и Алакса Игњатовић потрудили су се да представе знамените Крагујевчане.

•Своје дипломе и пехаре показали су  чланови спортских секција.

 

Замењена је фасадна столарија средствима Министарства просвете. Прилог о овом пројекту - РТК.

 

Семинар за наставнике историје, под називом "Имплементација стандарда у наставни процес", под каталошким бројем 144, одржан је у суботу, 02. априла, у просторијама Старе скупштине у Крагујевцу. Програм стручног усавршавања под називом Имплементација стандарда у наставни процес налази се у Каталог програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2014/2015. и 2015/2016. под редним бројем 144. Траје један дан и реализује се кроз рад у пленуму и групи. За учешће на семинару наставници добијају уверење и 8 бодова и спада у компетенције К1. Друштво историчара Србије „Стојан Новаковић“ препознало је потребу наставника да прошире своја знања из области имплементације стандарда у наставни процес и да размене искуства из праксе. Тим поводом организују се семинари за наставнике основних и средњих школа и гимназија.Стандарди у образовању су важна и комплексна теме која пред наставнике ставља многобројне изазове. Оснаживање наставника на овом пољу је потреба и нужна.Потреба за додатном едукацијом јавља се пошто је извршена ревизија стандарда за крај обавезног образовања. Пред нама су и новоусвојени општи стандарди постигнућа у делу општеобразовних предмета за крај средњег образовања као и стандарди постигнућа – образовни стандарди за крај првог циклуса обавезног образовања и васпитања. Семинар је осмишљен као вид размене искуства наставника и могућност за стицање нових знања о имплементацији стандарда у наставни процес. Током школске 2014/15.године и 2015/16.године одржано је 10 семинара и искустава наставника који су похађали семинар су била врло позитивна. На основу спроведене евалуације међу учесницима семинара можемо рећи да су задовољни добијеним знањима, конкретним примерима из праксе који ће им користи у свакодневном раду са децом.Предавачи на семинару су Бојана Стевановић и Саша Анђелковић. Из наше школе овом семинару су присуствовали наставници историје Алекса Игњатовић и Сања Срејић који су излагали и учествовали у раду.

 

Поводом Светског дана борбе против туберкулозе у просторијама Црвеног крста је одржано предавање о туберкулози 24.03.2016. Ученици седмог разреда наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су тога дана посетили Црвени крст и присуствовали том предавању. ​​

 

Ученици еколошке секције наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су 09.03.2016.год.посетили фабрику ФИЈАТ АУТОМОБИЛИ СРБИЈА.У оквиру те посете они су могли да сазнају како се у тој фабрици врши пречишћавање отпадних индустријских вода.Упознали су се и са биљним и животињским светом језера које се налази у оквиру фабрике.