ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА

Еколошка секција окупља ученике, љубитеље природе. Подстичући и развијајући љубав према природи, учи нас како да је чувамо и живимо у складу са њом. Програмом секције су обухваћене активности које се реализују у складу са Еко календаром, заштитом животне средине, заштитом биљака и животиња, здравственом заштитом, слободним избором тема, активностима везаним за уређење школског простора, као и посетама сајмовима и изложбама. Кроз своје акције чланови еколошке секције дају добар пример како се треба борити за очување свега што нам природа несебично даје и дати допринос развоју поштовања и љубави према природи.

 

Чланови еколошке секције посетили су 19. Шумадијски сајам пољопривреде 8. 9. 2023. године, у пратњи наставница биологије Тање Миладиновић и Миље Миловановић. Погледали су изложбени простор у дворишном делу сајма и сајамској хали. Допале су им се изложбе пернатих и ситних животиња, оваца и коња. Посебну пажњу привукао им је богат асортиман домаће радиности и део сајма Чаролија укуса у оквиру кога су промовисани произвођачи хране и природних сокова. Фестивал науке „Дајте се на знање“ одржан је у Првој крагујевачкој гимназији под слоганом „Здрава животна средина је основ за очување егзистенције човека“.

 

Чланови еколошке секције су у циљу подизаља свести о заштити животиња направили пано посвећен овој теми. Сазнали су које су врсте заштићене, о важности животињског света и позитивном утицају који животиње имају на наше животе.

 

 

Гљиварско друштво Шумадија организовало је 17.09.2022. године изложбу гљива у свечаној сали ПМФ-а. Чланови еколошке секције су са наставницама Тањом Миладиновић и Миљом Миловановић посетили ову изложбу. Имали су прилику да виде 380 врста гљива убраних на Копаонику, Гочу, Јеловој гори, али и у шумадијској котлини, на Руднику, Црном врху, Гледићким планинама, Јешевцу и Котленику. Изложба је била едукативног карактера тако да је указано и на значај очувања ретких и заштићених гљива које могу да се нађу на нашем подручју, али их не треба брати, како би се очувала њихова популација на овим просторима.

 

Чланови еколошке секције са наставницама биологије Тањом Миладиновић и Миљом Миловановић посетили су 18. Шумадијски сајам пољопривреде. Више од стотину излагача сточарске и биљне производње представило је своје производе. Ученици су обишли изложбе крава, оваца, коза, конја, паса, птица и ситних животиња. Велику пажњу су им привукли штандови са домаћим производима које су могли да пробају. Сви су врло задовољни посетом и добијеним поклонима.

 

Дана 5.01.2020.год. чланови еколошке и етно секције су ишли у шуму да секу бадњак. Наставнице Тања Миладиновић и Марина Катанић су упознале ученике да бадњак симболише храст који су пастири донели у пећину где је рођен Исус и који је заложен да угреје хладну пећину.Увек се бира младо право стабло храста, што су ученици и урадили.Бадњак је унет у школу а своје су ученици понели кућама.

 

У оквиру Недеље истраживача, Центар за образовање Крагујевац је 26.09.2019.год. омогућио обилазак Парка науке, у дворишту Прве крагујевачке гимназије.Чланови еколошке секције, у пратњи наставнице Тање Миладиновић,су са великим интересовањем у Парку науке погледали инсталације, као што су: Ботаничка слагалица, Шапталица, Функционални модел самоодрживе еколошке куће, Дрво са фотоћелијом, Коцкоцикл, Подигни самог себе и Рефлексије.Највише им се допала Ботаничка слагалица, јер су могли да ређају биљке по различитим критеријумима: планинска,ливадска, водена, индустријска, отровна, медоносна, угрожена, заштићена, лековита, украсна, јестива, шумска и биљка влажних терена.

 

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије,7.09.2019.год. посетили 16. Шумадијски сајам пољопривреде.На сајму се представило више од 200 излагача и произвођача биљне и сточарске производње.Највећу пажњу привукао је изложбени простор препун домаћих животиња,пернатих и ситних животиња, али и понија колима су се ученици највише обрадовали.

 

 

Чланови еколошке секције обе смене, су током октобра и новембра сређивали школско двориште. Сакупљали су лишће,папире,кесе,пластичне флаше и остали отпад.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић посетили 7.09.2018.год. 15. Шумадијски сајам пољопривреде. Обишли су изложбу пољопривредне механизације, домаћих животиња, воћаа и поврћа и традиционалних занатских производа.Посебно су им се допале ситне животиње, па су неке од њих и купили.

 

Традиционално, као и сваке године, чланови еколошке и етно секције су 05.01.2018. год. ишли по Бадњак. Наставнице биологије и историје су са ученицима у шуми разговарале о значају одласка по Бадњак. Исечени Бадњак су ученици унелеи у школу, а затим су своје Бадњаке однели кућама.

 

Поводом обележавања Светског дана заштите животиња, 5. октобра, чланови еколошке секције су направили пано о заштићеним врстама, Постављене су слике и текстуални материјал о угроженим и заштићеним врстама животиња. Идеја овог дана је истицање важности животињског света и препознавање позитивног утицаја које животиње имају на наше животе.

 

Чланови еколошке секције и наставнице Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић, посетили су 8.9.2017.год. 14.Шумадијски сајам пољопривреде. На сајму је било преко сто излагача из свих области пољопривреде. Еколози су обишли изложбе воћа, ситних животиња, свиња, оваца, крава, коња. Такође су видели изложбу традиционалних заната и домаце радиности.

 

Дана 17. марта 2017. године чланови еколошке секције и наставница биологије Тања Миладиновић посетили су Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији. Ученици су посматрали презентације, извођење огледа, а неке су и сами извели.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама Тањом Миладиновић и Сањом Срејић 5. јануара 2017. године ишли у шуму по бадњак. У правој зимској идили ученици су одсекли бадњаке за своје домове и за школу. Ова традиционална зимска шетња шетња се завршиле уношењем бадњака у школу.

 

Наставница биологије Тања Миладиновић и ученици Андрија Влашковић VI4 и Матеја Влашковић VI4, 6. новембра 2016. године су присуствовали у Научном клубу ЦСУ Крагујевац, радионици у оквиру пројекта „Орнитолошки школски клубови“. Друштво за заштиту и пручавање птица Србије организовало је предавање о птицама (истраживање и заштита, значај и методологија пописа птица). Затим су ученици у оквиру радионице имали практичан рад – прављење кућица, хранилица и појилица за птице. Направљена кућица ће после фарбања и лакирања бити постављена у школском дворишту.

 

Чланови еколошке секције и наставнице биологије Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић су током октобра 2016. Године организовали прикупљање фотографија кућних љубимаца. Ученици су фотографије и најважније податке о својим љубимцима преточили у плакате. Плакати су постављени на пано у холу школе. Ова активност чланова еколошке секције је организована поводом обележавања Светског дана заштите животиња.

 

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Тањом Миладиновић и Зорицом Ђорђевић 1.10.2016. године посетили Еко парк Илина вода. Обишли су животиње , хранили их, мазили и на тај начин препознали су позитиван утицај који животиње имају на наше животе. Време су провели у решавању загонетки о животињама, имитирању и погађању имена загонетне животиње кроз пантомиму, важбању на справама и љуљашкама.

 

Ученици Еколошке секције наше школе са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић су већ традиционално посетили Пољопривредни сајам у Крагујевцу. И ове године ученици су могли да виде бројне произвођаче који су излагали своје производе.Обишли су и видели изложене пољоприврадне производе (воће, поврће,разне прерађевине), изложбу цвећа, домаћих рукотворина и пољопривредних машина. За њих је посебно била интересантна посета штанду са ситним животињама и изложба коња који су показали своје умеће у прескакању препона и разних препрека.Имали су прилику и да присуствују забавном програму који су извели чланови културно-уметничких друштава.

 

19.09.2016. је у свечаној сали ПМФ-а одржана 16. изложба гљива у организацији Удружења гљивара Шумадије. Изложбу су посетили чланови еколошке секције са наставницама биологије. Ученици су имали прилику да се упознају са бројним отровним и јестивим врстама гљива, које су пронађене на подручју Шумадије и Копаоника. Представљено је 246 врста гљива. Изложби је претходила акција коју су протеклих дана обавили чланови друштва на територији Рудника, Гледићких планина, Црног врха, Копаоника, Гоча, Голије...Љубитељи гљива могли су овом приликом да набаве стручну литературу из микологије, али и да дегустирају разна јела од гљива.

 

Ученици еколошке секције наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су 09.03.2016.год.посетили фабрику ФИЈАТ АУТОМОБИЛИ СРБИЈА.У оквиру те посете они су могли да сазнају како се у тој фабрици врши пречишћавање отпадних индустријских вода.Упознали су се и са биљним и животињским светом језера које се налази у оквиру фабрике.