Професори биологије: Зорица Ђорђевић и Тања Миладиновић

 

ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА

Чланови еколошке секције обе смене, су током октобра и новембра сређивали школско двориште. Сакупљали су лишће,папире,кесе,пластичне флаше и остали отпад.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић посетили 7.09.2018.год. 15. Шумадијски сајам пољопривреде. Обишли су изложбу пољопривредне механизације, домаћих животиња, воћаа и поврћа и традиционалних занатских производа.Посебно су им се допале ситне животиње, па су неке од њих и купили.

 

Традиционално, као и сваке године, чланови еколошке и етно секције су 05.01.2018. год. ишли по Бадњак. Наставнице биологије и историје су са ученицима у шуми разговарале о значају одласка по Бадњак. Исечени Бадњак су ученици унелеи у школу, а затим су своје Бадњаке однели кућама.

 

Поводом обележавања Светског дана заштите животиња, 5. октобра, чланови еколошке секције су направили пано о заштићеним врстама, Постављене су слике и текстуални материјал о угроженим и заштићеним врстама животиња. Идеја овог дана је истицање важности животињског света и препознавање позитивног утицаја које животиње имају на наше животе.

 

Чланови еколошке секције и наставнице Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић, посетили су 8.9.2017.год. 14.Шумадијски сајам пољопривреде. На сајму је било преко сто излагача из свих области пољопривреде. Еколози су обишли изложбе воћа, ситних животиња, свиња, оваца, крава, коња. Такође су видели изложбу традиционалних заната и домаце радиности.

 

Дана 17. марта 2017. године чланови еколошке секције и наставница биологије Тања Миладиновић посетили су Фестивал науке у Првој крагујевачкој гимназији. Ученици су посматрали презентације, извођење огледа, а неке су и сами извели.

 

Чланови еколошке секције су са наставницама Тањом Миладиновић и Сањом Срејић 5. јануара 2017. године ишли у шуму по бадњак. У правој зимској идили ученици су одсекли бадњаке за своје домове и за школу. Ова традиционална зимска шетња шетња се завршиле уношењем бадњака у школу.

 

Наставница биологије Тања Миладиновић и ученици Андрија Влашковић VI4 и Матеја Влашковић VI4, 6. новембра 2016. године су присуствовали у Научном клубу ЦСУ Крагујевац, радионици у оквиру пројекта „Орнитолошки школски клубови“. Друштво за заштиту и пручавање птица Србије организовало је предавање о птицама (истраживање и заштита, значај и методологија пописа птица). Затим су ученици у оквиру радионице имали практичан рад – прављење кућица, хранилица и појилица за птице. Направљена кућица ће после фарбања и лакирања бити постављена у школском дворишту.

 

Чланови еколошке секције и наставнице биологије Тања Миладиновић и Зорица Ђорђевић су током октобра 2016. Године организовали прикупљање фотографија кућних љубимаца. Ученици су фотографије и најважније податке о својим љубимцима преточили у плакате. Плакати су постављени на пано у холу школе. Ова активност чланова еколошке секције је организована поводом обележавања Светског дана заштите животиња.

 

 

Чланови еколошке секције су са наставницама биологије Тањом Миладиновић и Зорицом Ђорђевић 1.10.2016. године посетили Еко парк Илина вода. Обишли су животиње , хранили их, мазили и на тај начин препознали су позитиван утицај који животиње имају на наше животе. Време су провели у решавању загонетки о животињама, имитирању и погађању имена загонетне животиње кроз пантомиму, важбању на справама и љуљашкама.

 

Ученици Еколошке секције наше школе са наставницама биологије Зорицом Ђорђевић и Тањом Миладиновић су већ традиционално посетили Пољопривредни сајам у Крагујевцу. И ове године ученици су могли да виде бројне произвођаче који су излагали своје производе.Обишли су и видели изложене пољоприврадне производе (воће, поврће,разне прерађевине), изложбу цвећа, домаћих рукотворина и пољопривредних машина. За њих је посебно била интересантна посета штанду са ситним животињама и изложба коња који су показали своје умеће у прескакању препона и разних препрека.Имали су прилику и да присуствују забавном програму који су извели чланови културно-уметничких друштава.

 

19.09.2016. је у свечаној сали ПМФ-а одржана 16. изложба гљива у организацији Удружења гљивара Шумадије. Изложбу су посетили чланови еколошке секције са наставницама биологије. Ученици су имали прилику да се упознају са бројним отровним и јестивим врстама гљива, које су пронађене на подручју Шумадије и Копаоника. Представљено је 246 врста гљива. Изложби је претходила акција коју су протеклих дана обавили чланови друштва на територији Рудника, Гледићких планина, Црног врха, Копаоника, Гоча, Голије...Љубитељи гљива могли су овом приликом да набаве стручну литературу из микологије, али и да дегустирају разна јела од гљива.

 

Ученици еколошке секције наше школе са наставницом Зорицом Ђорђевић су 09.03.2016.год.посетили фабрику ФИЈАТ АУТОМОБИЛИ СРБИЈА.У оквиру те посете они су могли да сазнају како се у тој фабрици врши пречишћавање отпадних индустријских вода.Упознали су се и са биљним и животињским светом језера које се налази у оквиру фабрике.