Пројекат  Музеј прошлости за будућност “

 Наша школа је једна од учесница пројекта Музеј прошлости за будућност. Пројекат реализује Центар за развој дечијих права уз подршку Амбасаде Шведске у Србији , а у партнерству са Школском управом у Крагујевцу. Пројекат је почео са радом 2012. године. Сваке школске године ученици крагујевачких средњих и основних школа кроз разне радионице и перформансе обогаћују своја знања. По примеру финског образовања, ова пројекат се базира на коришћењу свих простора за стицање новог знања. Циљ пројекта је повезивање културе и образовања, односно, у овом случају музеја као места за учење.

Наша школа је један од носилаца овог пројекта. Од самог почетка пројекта група од двадесетак наших ученика сваке школске године учествује у свим предвиђеним активностима и стицала богато искуство. На крају сваке школске године завршава се и један циклус пројекта. Следеће године млађи ученици преузимају пројекат од старијих и развијају га према својим замислима и склоностима.

Ученици су активно радили и својим изузетним ангажовањем и  озбиљним коментарима показали колико су у свему уживали.  Прошлост им је помогла да реше будућност.