Извештај о посети Америчком кутку

Дана 4.4.2024.г. одржан је други дан Healthy Lab-а у организацији Центра за образовање КГ и Америчког кутка на коме су ученици четвртог разреда прехрамбеног и смера заштите животне средине Прве техничке школе заједно са својим наставницима организовали динамичан програм посвећен промоцији здраве исхране и важности менталног и физичког здравља. Одељење 7/4 наше школе са својим одељењским старешином, Зорицом Петровић , присуствовали су промоцији и имали прилику да са осталим учесницима дегустирају здраве оброке, пробају здраве напитке и бомбоне, одгледају презентацију . Средњошколци су представили планер здраве исхране , проверавали тврдоћу воде ... Сви су уживали у програму и стекли корисна знања.

Извештај о одржаном Кенгур такмичењу

У нашој школи је 21.3.2024. године одржано Међународно математичко такмичење ,, Кенгур без граница“ 2024. Циљ такмичења је повећање степена логичког и комбинаторног мишљења, повећање интересовања за математику, природне науке и примене стеченог математичког знања. Ученици наше школе, њих 144 (I –38 ученика, II - 37  ученика, III - 28 ученика, IV- 21 ученик, V- 10 ученика, VI – 9  ученика, VII - 1 ученик) је узело учешће у решавању сличних задатака са ученицима из преко 90 држава у целом свету.

Spelling Bee - квалификације

У оквиру реализације активности Научног клуба Крагујевац, у петак, 15. марта 2024. године, реализоване су квалификационе групе такмичења школских тимова у спеловању речи на енглеског језику под називом „Spelling Bee“. Такмичење се организује по други пут, од ове године у партнерству са америчким кутком у Крагујевцу и уз подршку Школске управе Крагујевац. Квалификације су одржане у Другој крагујевачкој гимназији. Ученици су се такмичили у спеловању речи на енглеском језику. Укупно је било пријављено шеснаест школских тимова из једанаест школа из Крагујевца и региона. Примарни циљ овог програма је да се оснаже ученици у вештини спеловања енглеског језика кроз занимљиво такмичење које подстиче тимски рад и такмичарски дух. Поред тога, на овај начин популаризујемо лингвистику као науку о језику, кроз искуствено учење и развој језичких вештина. У полуфинале такмичења, које се реализује 12. априла 2024. године, су се пласирали школски тимови из следећих школа:

ОШ Илија Гарашанин, Аранђеловац, Тим 1

ОШ Драгиша Луковић Шпанац, Крагујевац

ОШ Милутин и Драгиња Тодоровић, Крагујевац

ОШ Драгиша Михаиловић, Крагујевац

ОШ Трећи крагујевачки батаљон, Крагујевац, Тим 1

ОШ Милан Илић Чича, Аранђеловац, Тим 1

ОШ Трећи крагујевачки батаљон, Крагујевац, Тим 2

ОШ Милан Илић Чича, Аранђеловац, Тим 2

ОШ Вук Стефановић Караџић, Крагујевац

ДАН БРОЈА ПИ 

14.3.2024. у ОШ „Вук Стефановић Караџић“ обележен је Дан броја ПИ реализацијом радионице која представља пример интегративног приступа у настави физике и математике, где учесници радионице решавају проблемске задатаке, креирају ППТ, уметничка дела и играју друштвене игре, у вези са бројем ПИ. Радионицу су припремиле и реализовале наставнице математике: Јелена Луковић, Јелена Николић, Гордана Стевановић, Мирјана Петровић, Ивана Јованчевић, наставница физике: Биљана Живковић, наставница ликовне културе Ана Радојичић и 30 ученика 5.6.7. и 8.разреда. У уводном делу радионице ученици 8.разреда припремили су занимиљиву презитацују о броју ПИ Центарлни рео радионице представљала је реализација експеримената постављених као проблемски задаци: -Одредити вредност броја ПИ, помоћу чаше, конца и лењира. -Одредити вредност броја ПИ помоћу ваљка, мензуре и лењира. -Одреди вредност броја помоћу теразија, лењира, фигуре у облику круга и фигуре у облику квадрата од истог материјала, исте дебљине. -Помоћу математичког клатна, лењира и штоперице одредити вредност броја ПИ. -Одредити вредност броја �� помоћу методе бацања штапића. -Графиковати линију хоризонта пи-линије: π ≈ 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 У завршном делу радионице представници сваке групе презентовали су резултате рада уз појашњење начина на који су реализовали дати проблемски задатак и колике су добијене вредности броја ПИ. Завршна заједничка активност биле су друштвене игре (коцкице за јамб, карте и број ПИ) Сви учесници на изласку из кабинета физике, одабиром оцене на МЕТИ, оценили су радионицу.

Sample Headline

Предавање које је одржано ученицима трећег и четвртог разреда

Дана 29.2.2024. године у одељењима III1, III2, III3, IV1 и IV2 одржано је предавање у оквиру пројекта ,,Основи безбедности деце'' у реализацији Саобраћајне полицијске испоставе Крагујевац. Предавање је држала полицијски службеник Маријана Десивојевић. Циљ: упознавање ученика о основним правилима понашања у саобраћају. Могућим ситуацијама у саобраћају и правилима понашања учесника у саобраћају - када су пешаци или се возе у неком превозном средству, а све са циљем опште безбедности свих учесника у саобраћају. 1.активност Основна правила понашања пешака: - у улицама са или без пешачког прелаза; -у улицама где има или нема тротоара; - на раскрсницама на којима постоји семафор; - на раскрсницама када саобраћај регулише саобраћајац. 2.активност Основна правила понашања у превозним средствима: на бициклу, у ауту, аутобусу, ако би се возили трактором... 3.активност Коме се обратити за помоћ ако су у граду без старије особе.

Награда за освојено 2. место на републичком ликовном конкурсу

На ликовном конкуру посвећен оралном здрављу а који је расписао Институт за јавно здравље ,,Др Милан Јовановић Батут” Београд, награђен је рад ученице одељења III1 Анђелe Милошевић. На конкурс сам послала радове ученика, а рад ученице Анђеле Милошевић на тему,,Чувам своје зубе, поносим се осмехом'' - награђен је 2. местом на републичком нивоу. Представници Института за јавно здравље и завода за денталну медицину Крагујевац, су 28.2.2024. године званично и уз присуство медија Анђели уручили Захвалницу и пригодан поклон. Тим поводом за медије је дала изјаву она и ја као њена учитељица. Сви смо позвани да будемо гости на њиховој манифестацији Недеља оралног здравља. "

Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља под називом ,,Дан розе мајица” 

Ученици одељења III1 су дана 28. 2.2024. године угостили млађу старосну групу од 4 године вртића ,,Невен” а у оквиру пројекта ,,Чаролија музике''. Са малишанима су биле њихове две васпитачице Нела Алказ и Снежана Павловић. За ове малишане ученици 3/1 су са својом учитељицом осмислили садржаје прикладне и узрасту и теми. Ученици су им показали употребу ритмичких инструмената које су сами правили - звечке и кастањете. Ученица Ђурђина Матић је на синтисајзеру одсвирала неколико мелодија, а остали ученици су је пратили певањем. Отпевали су песму ,,Мали чувари” пославши поруку да је важно да чувају своју средину. Обзиром да смо обележавали и Међународни дан борбе против вршњачког насиља ,,Дан розе мајица” - од другара из вртића сваки ученик је добио по балон, а трећаци су њима поклонили обојене шаблоне розе мајица које су украсили својим ликом и лепом поруком. Ученица Хелена Јовановић је рецитовала песму ,,Песмом против насиља”. Уз кореографију су отпевали и песму ,,Запевај” са поруком да је важно да се дружимо и слажемо. На крају смо се у холу школе фотографисали и наше госте испратили. Малишани су изразили жељу да дођу опет што смо радо прихватили. Ово је био први пут да нам у посету школи дође група деце овог узраста. Лепо смо се лепо дружили што се видело по реакцијама. Ученици 3/1 су били добри домаћини лепо су се посветили другарима, пазили их, водили низ степенице и били јако брижни и поносни што су их угостили.

Извештај о предавању које је одржано у трећем разред 

УДана 27.2.2024. године у оквиру пројекта ,,Заједно и безбедно кроз детињство” који реализује Министарство унутрашњих послова Управа за ванредне ситуације Крагујевац, Ватрогасно спасилачка бригада Крагујевац, одржано је предавање за ученике одељења III1 III2 и III3. Циљ: Упознавање ученика са специфичностима елементарних непогода. Стицање знања о поступањима и мерама заштите уколико дође до пожара, поплава, земљотреса. Предавање и презентацију ученицима је одржао Милош Дробњак.

Посета изложби Између емпатије и предрасуда: Роми у штампи Краљевине Југославије (1929-1941)

Чланови историјске секције, са наставницом Сањом Срејић, су присуствовали отварању изложбе “Између емпатије и предрасуда: Роми у штампи Краљевине Југославије (1929-1941), која је постављена у Историјском архиву Шумадије, у четвртак 25.01.2024. године. Ученици су кроз представљене новинске чланке имали прилику да се упознају са културним животом Рома и њиховим доприносом развоју друштва пре Другог светског рата на територији Краљевине Југославије, као и предрасудама које су биле присутне код већинског становништва према Ромима, социјалним проблемима Рома и њиховим страдањем у окупираној Србији. "

Брање бадњака 

18.10.2023.  Дана 5.јануара 2024. године, ученици наше школе су у пратњи наставница еколошке секције Миље Миловановић и историјске секције, Сање Срејић, ишли у традиционално брање Бадњака. У свечаној атносфери и лепом расположењу, Бадњак је унет у школу.

Sample Headline

ДАН ФИЗИКЕ

Ове школске године 11.12.2023. у ОШ "Вук Стефановић Караџић" је по десети пут обележен Дан физикe,  радионицом о стиловима учења You are free to be different и предавањем Видљива прича о (не)видљивом ваздуху које су реализовале Биљана Живковић, наставницa физике и Емина Златар, учитељица у сарадњи са професорком Иваном Круљ са Академије техничко-васптичких студија из Врања.Међу најчешће спомињаним моделима стилова учења у образовању је и Колбов модел стилова учења. У оквиру овог модела стилова учења конструисан је инструмент за (само)процену стила учења које су попунили учесници ове радионице и самопроценили свој стил учења.  Наставница физике Биљана Живковић, је указала на више могућности како предавати науке кроз предавања Видљива прича о (не)видљивом ваздуху.Уз припремљену ППТ наставница физике Биљана Живковић и ученици, чланови секције Хокус-покус,  демонстрирали су експериментe (састав ваздуха; да ли ваздух има тежину; угаси свећу кроз маску), затим је приказан едукативни цртани филм (историја барометра), могућност „мерења” на ПхЕТ симулацији, цртања графика, могућност  драматизације кратке научне приче (Како одредити висину зграде уз помоћ барометра), затим решавања задатка приче, могућност коришћења апликације Air Care која прати квалитет ваздуха, разговра о квалтету вздуха и ПМ честицама као и  начинима заштите.Након радионице и  предавања сви учесници (22 наставника и 5 ученика) учествовали су у дискусији. Сложили су се тим да приказани начини рада ученицима омогућавају учење које захтева активно учешће и стално „умрежавање“ појмова уважавајући различите стилове учења.

Безбеност у саобраћају

13. и 14. новембра, у сарадњи нса МУП-ом, ученицима првог и другог разреда организовано је предавање "Безбедност у саобраћају"

Code Week 2023 

ЕУ Недеља програмирања 2023 је одржана  од 7. до 22. октобра са широким спектром активности и имала је за циљ да приближи програмирање и дигиталну писменост свима на забаван и занимљив начин посредством активности организованих широм света. Учешће у недељи кодирања узели су ученици првог разреда (1/1 учитељица Емина Златар и 1/2 учитељица Јасмина Станишић). Кодирање којим су се бавили је имало фокус на бројевима које је требало обојити како би добили одговарајућу слику.Важно је да схвате да уз помоћ кодирања могу да стварају забавне и корисне ствари. На тај занимљив и забаван начин развијају пажњу, концетрацију маштовитост, креативност, дигиталну писменост.

Еколошка секција

У периоду од 30. 10. до 3. 11. 2023. год. чланови еколошке секције су уређивали школско двориште. Гомиле опалог лишћа су прикупили грабуљама, а затим напунили велики број кеса. Врло брзо двориште је било чисто. Акција је протекла у лепом дружењу и жељи да се двориште лепо уреди.

Приказ презентација  Еразмус+ К2  пројекта: Климатски хероји - Спасимо планету!

Дана 26.октобра 2023. године у организацији Центра за образовање Крагујевац реализована је презентација Еразмус + пројекта ,,Климатски хероји - спасимо планету “  у просторијама Спортског центра ,, Искра “ у Крагујевцу. Презентација је одржана у оквиру завршних пројектних активности  пројекта Основне школе ,, Вук Стефановић Караџић “ .  Пројекат „Climate Heroes- Let's save the planet!” је Еразмус+ К229  пројекат  5 европских школа из Пољске, Енглеске, Италије, Литваније и Србије, заинтересованих за образовање својих ученика о климатским променама. О самом пројекту и спроведеним мобилностима присутне је упознала координатор пројекта Зорица Петровић, наставник енглеског језика. Драга Кесић, наставник географије и историје упознала је присутне о припремним активностима за ученике и наставнике за сваку мобилност. Учитељице Јасмина Станишић, Слађана Ђукановић и Сузана Тасић упознале су присутне о активностима ученика млађих разреда за време трајања пројекта као и о одрживости самог пројекта. Биљана Живковић, наставник физике, говорила је о СТЕМ активностима које су реализовали ученици старијих разреда, а Драган Раковић, наставник техике и технологије, упознао је све присутне о структури блога на школском сајту на коме се налазе све активности и галерија фотографија.  као и реализоване пројектне активности . Своје утиске о боравку у Литванији, Пољској и Италији , као и о дружењу са вршњацима из ових земаља , пренели су ученици ове школе који су били учесници овог пројекта : ​Марта Бајовић, Нађа Шорак, Лена Милошевић, Анђелина Портић, Дуња Николић, Димитрије Миливојевић, Петар Михаиловић и Лука Мандић..  Сви присутни наставници сложили су се да је тема актуелна и да се садржаји  и активности које си спроведени у оквиру овог пројекта могу имплементирати у наставну праксу.

Здрава храна и стилови живота

О тим је у сарадњи са активом немачког језика припремао и учествовао у реализацији тема у оквиру недеље "Здраве хране и стилови живота". Ученици старијих разреда су истраживали и урадили хамере са датом темом. Дали савете о здрављу, здравој исхрани и физичким активностима. Све је било изложено у холу школе у петак, 20.10.2023.

Шум Шумарице

Софија Јаковљевић ученица шестог разреда наше школе,учествовала је на Великом школском часу у пројекту ,,Шум Шумарице",редитеља Марка Мисираче,рађеном по истоименој поеми Дарка Цвијетића.
Ове године је обележена 82.година од страдања цивила и ђака у Шумарицама,а наша ученица је имала ту част да са глумцима Књажевско српског театра ода почаст страдалима кроз изведбу ове поеме.

ПОСЕТA МУЗЕЈУ 21.ОКТОБАР

Чланови историјске секције су 16.10.2023. године, у оквиру наставних јединица предвиђених за реализацију у овој години, посетили музеј “21. октобар”. Том приликом су могли да погледају сталну поставку која се налази у музеју и да послушају о историјату града Крагујевца почев од 19. века, када је наш град постао престоница Србије и почео да развија војну индустрију, а затим и о времену страдања наших суграђана у октобарским дешевањима 1941. године. Доста тога корисног су научили и повезали знања која су стекли из претходне посете музеју Кућа проте Милоја Барјактаровића а која се делом надовезују на данашње излагање. Посебну захвалност исказујемо кустосу Ненаду Ђорђевићу, који нас је водио кроз ово историјско раздобље. .

Наши мали шампиони

На управо завршеном Европском првенству у теквондоу чији је домаћин био Београд, ученици наше школе и репрезентативци Србије Алекса и Милан Илић, постигли су невероватан успех освојивши златну односно сребрну медаљу у својим категоријама за Србију.
Одлични ученици одељења VI/3 имали су велико разумевање од разредног старешине и спортског тренера Ненада Филиповића а посебно велику спортску подршку од своје учитељице Весне Живановић.

Стварамо заједно 

18.10.2023.  У оквиру првог Фестивала менталног здравља, у холу ОШ " 21. октобар "  организовано је дружење кроз креативне радионице корисника Завода за смештај одраслих лица " Мале Пчелице " и ученика ОШ " 21. октобар ", под називом " Стварамо заједно ".
Циљ догађаја је развијање емпатије школске деце према особама са менталним проблемима .

Приказ Еразмус+ К2  пројекта: Климатски хероји: Спасимо планету!

12.10.2023. тим наше школе у саставу Зорица Петровић, Драга Кесић, Драган Раковић,
Биљана Живковић, Јасмина Станишић, Слађана Ђукановић и Сузана Тасић, у оквиру
дисеминације, представио је свој пројекат ,,Климатски хероји: Спасимо планету!“.
Пројекат „Climate Heroes- Let's save the planet!” је Еразмус+ К229  пројекат  5
европских школа из Пољске, Енглеске, Италије, Литваније и Србије, заинтересованих
за образовање својих ученика о климатским променама.
О самом пројекту и спроведеним мобилностима присутне је упознала координатор
пројекта Зорица Петровић, наставник енглеског језика. Драга Кесић, наставник
географије и историје упознала је присутне о припремним активностима за ученике и
наставнике, за сваку мобилност. Учитељице Јасмина Станишић, Слађана Ђукановић и
Сузана Тасић упознале су присутне о активностима ученика млађих разреда за време
трајања пројекта као и о одрживости самог пројекта. Биљана Живковић, наставник
физике, говорила је о СТЕМ активностима које су реалзовали ученици старијих
разреда, а Драган Раковић, наставник техике итехнологије, упознао је све присутне о
структури блога на школском сајту на коме се налазе све активности и галерија
фотографија. Ученице Марта Бајовић и Анђелина Портић су изнеле своје утиске.
Сви присутни наставници сложили су се да је тема актуелна и да се садржаји и
активности које си спроведени у оквиру овог пројекта могу имплементирати у наставу
праксу.

Тематски дан у одељењима 1/1 и 1/2, у оквиру Дечије недеље.

Тематски дан осмишљен је тако да на свим предвиђеним часовима тог дана тема буде Велико срце нашег одељења и љубав као основно осећање које се из којег се рађају нова другарства, тимски дух и заједништво, приврженост и поверење, oбзиром да је тема Дечије недеље Велико срце деце Србије, а да су ученици тек ушли у школске клупе и нтензивно се упознају како међусобно, тако и са школским животом.

Тематски дан: Велико срце нашег одељења.

Часови и наставне јединицe

1/2                                                                                   1/1

Српски језик: Ми смо тим- обрада, (Буквар)           Другарство-обрада (комплексна метода)

Математика - Врсте линија-утврђивање

Свет око нас - Правила понашања у насељу - обрада

Грађанско васпитање - Сличности и разлике - обрада

Музичка култура- Рођенданска песма-обрада, слушање песме ,,Љубав је“-обрада

На часовима српског језика ученици су радили говорне вежбе у оба одељења, говорили о другарству, о томе како другари могу и да ли помажу једни другима, шта је тимски рад и сарадња, како се постиже договор и остварује циљ. Све то радили су усмено, посматрајући слике у Буквару везано за причу у сликама –Ми смо тим-. Затим смо заједнички кроз причу и примере о другарству и ситуације у којима су се нашли, када су имали или пружили помоћ другарима дошли до закључка да је срећа и другарство када свако од нас има отворено срце за другог и када у свему што ради буде спреман да пружи и љубав, јер тада се све лакше договори, разуме и догоди, тада се дешавају права пријатељства и сви су срећни. Ученици су на крају часа бојили моделе срца, тако да свако срце представља један беџ, који ће ученици носити током Дечје недеље и који ће их асоцирати да све шо раде, раде са пуно љубави и отвореног срца.

На часу математике, ученици су утврђивали врсте линија цртањем срца, које је настало комбинацијом различитих врста линија (отворених, затворених, изломљених, кривих, правих). Затим су представљали, показивали своје радове остатку одељења и украшавали своја срца на начин који су желели.

               Час света око нас био је испуњен причом о правилима понашања у насељу, примерима лепог понашања у насељу, према суседима, другарима и окружењу. Тако смо у уџбеницима имали прилике да видимо примере у којима деца помажу старијима да понесу тешку торбу, отварају врата суседу који носи терет или уступају место трудници или жени са дететом у парку, на клупи и сл. Осврт је направљен у складу са темом на то како се ми можемо понашати једни према другима и шта би лепо могли да урадимо за свог друга, другарицу. То лепо понашање и нешто лепо за свог друга или другарицу, ученици су представили цртањем и писањем на половини срца од папира, која су добили, да би потом од тих половина, тек спајањем настала права, потпуна срца, срца другарских парова. Од тих срца направљен је пано у учионици.


              Час грађанског васпитања реализује се групно, тј. спајањем група одељења 1/1 и  1/2.Тако да је идеја била да ученици заједничким радом украсе срце, које ће бити различитих боја, а које ће красити наш хол, уз поруку да свако дечије срце куца као једно велико, весело и заједничко срце. Идеја је да такво срце украси хол школе, налик дарижаблу, који децу удружених срца води ка врху и успеху. Тако је тема Сличности и разлике, као наставна јединица овог часа, добила свој епилог, односно, ученици су увидели да иако имају много разлика исто тако имају и доста сличности, а највећа сличност је срце и љубав коју свако од њих поседује и која их чини истим у многим ситуацијама, истим за дружење и све дечије жеље, надања и очекивања.

               За крај, песмом смо улепшали тематски дан, уз обраду ученицима већ познате –Рођенданске песме- , коју певамо другу или другарици који или која слави рођендан и на тај начин показујемо да делимо срећу са њим или њом, обележавајући његов или њен дан. Наиме, циљ је био указати ученицима да је срећа лепа само када се дели и да се тада још више увећава. У наставку смо слушали песму који изводи Жељко Јоксимовић ,,Љубав је...“, како би још једном потврдили да је љубав једноставна и лепа или како каже песма : ,,Љубав је када се воле сви на свету!“

Маскенбал у ОШ,,Вук Стефановић Караџић” 

У оквиру Дечје недеље, дана 5.10.2023. године у нашој школи је одржан маскенбал. 
На маскенбалу су учествовали ученици од првог до четвртог разреда. Придружили су им се и најмлађи другари нашег оближњег вртића ,,Невен”. 
Идеја је била да  маске и костиме праве деца заједно са својим родитељима.  
Родитељи су идеју подржали и сви су уживали у приказаним оригиналним издањима. По расположењу учесника се видело да су сви задовољни и срећни. 
Жири је као и обично имао одговоран и нимало лак задатак да од толико лепих маски и костима ипак издвоји по три маске на нивоу сваког разреда у обе смене. 
Награђени ученици су добили лепе дипломе, симболичне поклоне, а све одељенске заједнице добиле су дипломе за учешће. 
За реализацију овогодишњег маскенбала задужене су биле учитељице трећег разреда: Слађана Ђукановић, Љиљана Цатић, Виолета Стошић, Љиља Милић и Светлана Милановић. 

Награђени ученици у Црвеној смени:  Награђени ученици у Плавој смени: 
1.место -  Тодор Поповић I2 - РобоТоки  
2.место – Филип Нешић  I1 – Ендерман Супер моћ  
3.место – Анђелија Анђелковић I1 - Сирена 
1.место -  Матеа Јовановић I5 – Диносаурус Рекс  
2.место – Леонора Поповић  I4 – Пипи Дуга Чарапа 
3.место – Николина Младеновић I5 – Кишни облак 
1.место – Алекса Јовановић II3  - Ракета 
2.место – Богдан Кањевац II2 - Кловн   
3.место – Алиса Маринковић II1 - Ђаво 
1.место – Марко Сударевић II5  - Каубој 
2.место – Виктор Новић II4 - Кокице  
3.место – Анђела Гојковић II4 – Принцеза балона 
1.место - Данило Андрејевић III3  - Инспектор 
2.место - Миона Бишевац III2 - Круела  
3.место - Ана Ђокић III1 - Гејша 
1.место – Новак Милошевић III4  - Лего коцкица 
2.место – Сара Ранчић III5 - Вештица 
3.место – Реља Савовић III5 - Облак 
1.место – Андрија Анђић IV1 – Чарли Чаплин 
2.место - Стефан Милосављевић IV2 - Деда 
1.место – Зарија Томашевић IV5 – Снежана и патуљци - Принц 
2.место – Михајло Булатовић IV4 – Кловн 
3.место – Коста Стевановић IV3 - Гусар 

Сајам образовања

У петак 6. 10. ученици осмог разреда са са својим одељенским старешинама посетили Сајам образовања

Европски дан језика

Европски дан језика, је и ове године 26.09.2023. обележен у нашој школи.Координатор ПО тима, Ивана Искреновић, заједно са Стручним већем за језике (Катарина Туцаковић,  Гордана Видовић, Мила Савић Томић, Зорица Петровић) реализовала је у сарадњи са ученицима од петог до осмог разреда овај дан. Било је пуно лепих активности, хамера са разним темама на разним језицима. Ученици су били на висини задатка, у шта нисмо ни сумњали. Циљ је неговање и поштовање језика. А такође је акценат био и на томе да се негује српски језик и наше писмо. Порука дана је:
УЧИТЕ СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ, ЈЕР ЈЕ ТО НЕМЕРЉИВО БОГАТСТВО,АЛИ НЕГУЈТЕ И ЧУВАЈТЕ СВОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК И ПИСМО!

Трка за срећније детињство

У недељу 1. октобра 2023. године, одржана је хуманитарна трка под називом За срећније детињство, коју је организовао Црвени крст Крагујевца. Трка се традиционално обележава почетком октобра након чега се наставља и Дечја недеља. Циљ акције је да се куповином стартних бројева подрже хуманитарне активности које спроводи Црвени крст Крагујевца за наше суграђане. Сви ученици наше школе су подржали акцију куповином стартних бројева, а одређен број и самим учешћем на трци. Трку су поред ученика подржали и учитељице и наставници наше школе. Десет ученика свог одељења III1 је довела учитељица Слађана Ђукановић, а трку су подржали и учитељице Светлана Милановић, Ерена Митровић и наставница Тања Миладиновић. Циљ је вишеструко остварен. Ученици су након одржавања трке време провели у лепом дружењу са другарима из других школа на полигонима које је поставио Црвени крст испред Скупштине града а уз присуство волонтера. Имали су преглед зубића, спортске игре, ликовне радионице итд. На штандовима су ученици добили воће, флајере, четкице за зубе, воду, сокиће ... Сви присутни су били јако поносни што су дали допринос обележавању ове изузетно важне акције.

МЕНСА

На позив МЕНСА Србије колегинице из наше школе : Сузана Тасић, Виолета Стошић, Биљана Маринковић и Весна Живановић добиле су прилику да присуствују Шестој међународној научно- стручној конференцији " Методе и програми рада са даровитима" од 29.9. до 1. 10. 2023. год у Новом Саду. На конференцији су имале прилику да чују искуства у раду са даровитима и укључе се у дискусије и радионице, стекну познанства и остваре контакте са колегама из различитих институција из земље и региона. Своја сазнања и искуства пренеће колегама у својој школи и применити их у раду са децом.

20.09.2023.године,чланови Ученичког Парламента предвођени наставницом Горданом Видовић, посетили су Музеј 21.октобар у Шумарицама. Том приликом су посетили изложбу кустоса Марка Терзића"Бајка о песми" посвећена обележавању 30 година од смрти наше велике песникиње Десанке Максимовић.

Бајка о песми

Прича о Десанки

Дана 18.9.2023. године у два термина изведена је представа Прича о Десанки, у изведби глумаца књажевско српског театра ,,Јоаким Вујић”. Представа је постављена по истоименом комаду који је написала Јасмина Димитријевић и која на домишљат начин прича животну причу Десанке Максимовић а и приближава гледаоцима њен богати опус. Представу је гледало 176 ученика са својим учитељицама и наставницима од трећег до шестог разреда црвене смене. Ученицима је кроз представу дочарана Десанкина повезаност са децом, јер је она рођена, одрасла и радила у школским учионицама. Након што се кроз представу упознају с карактером песникиње и њеним инспирацијама за песме, деца ће њену поезију осећати блискијом и имати свест да је то писала једна од њих. На свом путовању кроз Десанкин живот, наратор и она стижу и у реални тренутак, онај у којем се представа и игра, размењујући с децом чак и искуства о модерним технологијама, осврћући се на спој старог и новог. Представа је на ученике оставила леп утисак и приближила им лик песникиње, тако да ће на посебан начин доживљавати њена дела која ће обрађивати.

Безбедност у саобраћају

Дана 18.9.2023. у сарадњи МУП-а и Црвеног крста Крагујевца, за све ученике првог разреда ОШ,,Вук Стефановић Караџић'' њих 124 одржано је предавање на тему Безбедност у саобраћају у три термина, два у матичној школи и један у издвојеном одељењу у Трмбасу. Предавања су одржана у холу школе по сменама. Ученике је на самом почетку упознала представник Црвеног крста Крагујевца Слађана Ђорђевић, испричала им је чиме се бави Црвени крст, који су то основни принципи и објаснила да уплатом чланарине и они приступају Подмладку Црвеног крста. Ученицима је поред лепе приче о безбедном понашању у саобраћају преко видео бима приказана презентација са најчешћим ситуацијама у саобраћају. Ученици су кроз разговор долазили до решења и закључака како се у датим ситуацијама треба понашати. Ученици су упознати о мерама предострожности и правилима понашања у саобраћају, о чему треба посебно да воде рачуна на путу од куће до школе и обрнуто, али и уопште приликом кретања у саобраћају, као пешаци или бициклисти, потребно је да буду опрезни и веома одговорни. На крају су разговарали са полицајцима и постављали интересантна питања. Ученици и њихове учитељице су као и сваке године од Црвеног крста Крагујевац добили пригодне поклоне који ће их подсећати на предавање на коме су присуствовали.

Шумадијски сајам пољопривреде

Чланови еколошке секције посетили су 19. Шумадијски сајам пољопривреде 8. 9. 2023. године, у пратњи наставница биологије Тање Миладиновић и Миље Миловановић. Погледали су изложбени простор у дворишном делу сајма и сајамској хали. Допале су им се изложбе пернатих и ситних животиња, оваца и коња. Посебну пажњу привукао им је богат асортиман домаће радиности и део сајма Чаролија укуса у оквиру кога су промовисани произвођачи хране и природних сокова.

Дајте се на знање

Фестивал науке „Дајте се на знање“ одржан је у Првој крагујевачкој гимназији под слоганом „Здрава животна средина је основ за очување егзистенције човека“. Фестивал науке организује се већ једанаест година у учионицама Прве крагујевачке гимназије. Велики број експеримента из различитих области демонстрирали су ученици из крагујевачких, али и средњих школа из других градова из Србије. Поред ученика, на фестивалу су своје радове и новине из области науке презентовали и бројни факултети. Чланови секције Хокус -покус и заинтересовани ученици наше школе посетли су овај фестивал. Упоредо са фестивалом у Свечаној сали организован је стручни скуп „Мали кораци, велике промене“. Активно учешће у раду овог стручног скупа узеле се и наше колеге Биљана Живковић, Ивана Јованчевић и Драган Раковић представивши свој рад, Изучавње Омовог закона у дигиталном кабинету. Овај час интегративне наставе креиран је и реализован са циљем да ученици осмог разреда да решавајући проблеме, критичким размишљањем, уз смислену употребу ИКТ-а сами дођу до Омовог закона за део струјног кола, повезујући у једну целину садржаје/ знање из више премета: технике и технологије, физике, информатике и рачунарства и математике.

ОШ "Вук Стефановић Караџић"